بررسی سهم ترانزیت در بخش حمل ونقل ریلی کشور از بازارهای منطقه ای و بین المللی
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه جاده، دوره: 51، شماره: 100
- کد COI اختصاصی: JR_ROAD-51-100_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 690
نویسندگان
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، تهران، ایران
مربی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، تهران، ایران
مربی، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، تهران، ایران
چکیده
امروزه نقش بخش حمل ونقل ریلی در ایجاد توسعه پایدار نقش بدیهی و بی بدیل است. با در نظر گرفتن نرخ رشد تجارت جهانی، تقاضا برای جابجایی بار در مسافت های مختلف، روزبه روز افزایش می یابد. تامین بسترهای لازم برای پاسخگویی به این نیاز روزافزون، موضوعی بسیار مهم و چالش برانگیز استو بهره برداری درست و به موقع از این بخش و همچنین انجام سرمایه گذاری لازم می تواند در موقعیت ترانزیتی بخش حمل ونقل ریلی کشور موثر باشد. هدف اصلی این مقاله بررسی سهم ترانزیت در بخش حملونقل ریلیکشور از بازارهای منطقهای و بین المللی می باشد. در این پژوهش، بهمنظور بررسی قابلیتها و ظرفیتهای ترانزیت در بخش حملونقل ریلی سه سناریو تعریف شده است. مفروضات سناریوی اول مبتنی بر قراردادهای واگذاری ناوگان ریلی به بخش خصوصی (SMGS , TEA) است. سناریوی دوم مبتنی بر قراردادهایی است که با کشور چین بسته شده است و همچنین طراحی سناریوی سوم بر اساس دادههای واقعی از متوسط سیر روزانه واگن های باری در سال 1396و 1397 صورت گرفته است. در ادامه بهمنظور رفع مشکلات موجود و کاهش عدم توازن در سهم بازار حملونقل ریلی بین ریل، جاده و دریا توصیههایی بر اساس سناریوهای خوش بینانه و محتمل ارایه شده که میتواند منجر به تحقق اهداف مندرج در قانون توسعه حملونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت (سهم 30 درصدی از حمل بار برای راهآهن در سال 1390، که بر اساس عملکرد واقعی سهم راه آهن از ترانزیت 66/6 درصد بوده است) گردد.کلیدواژه ها
سهم ترانزیت, حمل ونقل ریلی, بازارهای منطقه ای و بین المللی, پتانسیلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.