معرفی تجارب ایرانی اسلامی کاربردی دانشگاه ربع رشیدی برای دست اندرکاران نظام سلامت کشور

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی تحول و نوآوری سازمانی با رویکرد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • کد COI اختصاصی: CONFODI03_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 525
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا بخشیان

کارشناس ارشد حوزه ریاست دانشگاه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

حسین جباری بیرامی

دانشیار، گروه پزشکی اجتماعی، دکتری مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، قطب علمی آموزشی مدیریت سلامت ایران، تبریز، ایران

سید یعقوب فتح الهی

معاون پشتیبانی دانشگاه

سیفعلی نصرتی

مدیر دفتر ریاست دانشگاه

صبا جباری بیرامی

دانشجوی دندانپزشکی

چکیده

مقدمه: محیط های به سرعت در حال تحول ناشی از گذارهای اپیدمیولوژیکی، جمعیتی، تغذیه ای، رشد تکنولوژیکی، تغییر تقاضاها و ... به ویژه شرایط خاص تحریمی دست اندرکاران نظام سلامت کشور را ناگزیر به انجام اصلاحات مبتنی بر الگوهای ایرانی – اسلامی می نماید. این مطالعه با هدف ارائه الگوی تجربه شده و موفق ایرانی اسلامی در تاریخ این مرز و بوم برای کاربست توسط مدیران ارشد ارائه می گردد. روش کار: مطالعه تحلیلی – اسنادی به مقایسه چگونگی طراحی و عملکرد نظام های سلامت در دانشگاه تاریخی ربع رشیدی و امروز نظام سلامت ایران در چارچوب نظام مند ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهانی در سال 2000 پرداخته و موارد قابل اجرا با نظر خبرگان را برای دست اندرکاران پیشنهاد می نماید. یافته ها: دارالشفای شهرک اداری – دانشگاهی ربع رشیدی عملا به صورت دانشکده پزشکی و بیمارستان فعالیت می نمود و از ویژگی های برجسته و منحصربه فردی چون تامین مالی پایدار، اتکا به درامدهای حاصل از وقف، مدیریت هیات امنایی، پرداخت عادلانه به پزشکان و کارکنان، مدیریت مشارکتی، مراقبت در منزل، همکاری بسیار نزدیک و مشارکتی پزشک و داروساز در فرایند درمان، مدیریت مصرف و هزینه، ساختار شبکه ای و زنجیری، همکاری گسترده درون بخشی، تمام وقتی پزشکان، حمایت از اقشار آسیب پذیر، توجه به شان و مقام استاد، بیمه جامع و ... برخوردار بود که بسیاری از موارد فوق از چالش های امروز نظام سلامت ایران محسوب می شوند. نتیجه گیری: تجارب موفق دانشگاه ربع رشیدی بعد از قرن ها می تواند به عنوان الگویی برای غلبه بر چالش های بزرگ نظام سلامت به ویژه در شرایط تحریمی مورد توجه و اجرا قرار گیرد.

کلیدواژه ها

نظام سلامت، الگوی اصلاحات، دارالشفاء ربع رشیدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.