ارزیابی وضعیت سیستم های مدیریت کیفیت با استفاده از شاخص سیستم مدیریت کیفیت QMSI: مطالعه ای در بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی تحول و نوآوری سازمانی با رویکرد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • کد COI اختصاصی: CONFODI03_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 425
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان زارعی

دکتری مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، استادیار، دانشکده مدیریت و آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

صغری کریمی

کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: سیستم مدیریت کیفیت مجموعه ای از اقدامات، روش و رویه های به هم پیوسته است که برای پایش، کنترل و بهبود کیفیت مراقبت به کار می روند. این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت سیستم های مدیریت کیفیت بیمارستان های دولتی و غیرد ولتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با استفاده از شاخص سیستم مدیریت کیفیت ( QMSI ) انجام شد. روش پژوهش: در این مطالعه مقطعی، 28 بیمارستان دولتی، خصوصی و خیریه وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه 46 آیتمی بود که روایی و پایایی آن تایید شد. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، آزمون T-test مستقل و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS.20 استفاده شد. یافته ها: میانگین نمره شاخص سیستم مدیریت کیفیت در بیمارستانهای مورد مطالعه 18.45 از 27 بو د. میانگین نمره بیمارستانهای غیر دولتی ( 20.86 ) بیشتر از بیمارستان های دولتی ( 15.27 ) و این تفاوت معنادار بود ( p ≥ 0.05 ). سه بعد مستندات سیاست کیفیت، تحلیل بازخورد تجربیات بیماران و ارزشیابی نتایج با کمترین نمره به عنوان نقاط ضعف و سه بعد پایش کیفیت توسط مدیریت ارشد بیمارستان، آموزش کارکنان و تحلیل عملکرد فرایند مراقبت با بالاترین نمره به عنوان نقاط قوت سیستم مدیریت کیفیت ارزیابی شدند. رابطه معن داری بین نمره QMSI با مالکیت و اندازه بیمارستان وجود داشت (p ≥ 0.05). نتیجه گیری: وضعیت تکامل سیستم های مدیریت کیفیت در بیمارستان های مورد مطالعه نسبتا مناسب و وضعیت بیمارستان های غیردولتی بهتر از بیمارستان های دولتی بود . مدیریت بیمارستانها با استفاده از امکانات و منابع باید در جهت مستندسازی و تدوین سیاست های کیفیت، استفاد ه از نتایج بازخورد تجربیات بیماران و ارزشیابی پیامدهای بالینی و غیر بالینی مراقبت ها در برنامه های بهبود کیفیت تلاش کنند.

کلیدواژه ها

مدیریت کیفیت، بهبود کیفیت، ارزیابی عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.