طراحی رژیم جریان مطلوب اکوهیدرولیکی برای حفظ پتانسیل اکولوژیکی رودخانه جاجرود

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت منابع طبیعی با محوریت آب،سیل و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCNRM02_259
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 543
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسن نادری

کارشناس ارشد مهندسی منابع آب و پژوهشگر اکوهیدرولیک زیستگاه های رودخانهای دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،

یوسف رجبی زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه سازه های آبی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

جریان اکوهیدرولیکی پایه و اساس حفاظت از زیستگاه ماهیان رودخانه ای و اکوسیستمهای آبی است. در این مطالعه روشهای هیدرولوژیکی تنانت، جریان پایه آبزیان و محدوده تغییرپذیری به منظور برآورد حداقل جریان اکولوژیکی و مدل شبیه سازی زیستگاه PHABSIM جهت حفظ پتانسیل اکولوژیکی رودخانه جاجرود مورد محاسبه و ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج این تحقیق، حداقل و حداکثر جریان اکوهیدرولیکی رودخانه جاجرود با استفاده از مدل PHABSIM به ترتیب برای ماه مهر و اردیبهشت معادل 1/13 و 15/63 مترمکعب برثانیه، با میانگین دبی سالانه 3/78 مترمکعب بر ثانیه بایستی در طول رودخانه جاجرود برای حفظ شرایط مطلوب و محافظت از اجزای اکوسیستم رودخانه برقرار باشد. همچنین در این پژوهش، روش تنانت با میانگین دبی پیشنهادی 0/99 مترمکعب بر ثانیه، نمیتواند انتخاب درستی برای تعیین جریان حداقل برای حفظ محیط اکولوژیکی در رودخانه مورد مطالعه باشد. بدیهی است روشهای تنانت، جریان پایه آبزیان و محدوده تغییرپذیری همواره مقدار کمتری نسبت به روش شبیه سازی زیستگاه فراهم مینمایند. با استفاده از مدل شبیه سازی زیستگاه میتوان، مناطق بهینه برای زیست ماهی را با توجه به تاثیر عوامل غیرزیستی (فیزیک زیستگاه) در رودخانه تعیین کرد و از آن برای مدیریت اکوسیستم رودخانه و تخمین رژیم جریان اکولوژیکی بهره گرفت.

کلیدواژه ها

جریان اکوهیدرولیکی، رودخانه جاجرود، مطلوبیت زیستگاه، شبیه سازی زیستگاه، روشهای هیدرولوژیکی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.