آنالیز خط مرزی خلا عملکرد گندم تحت تاثیر کود در شهرستان کلاله

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت منابع طبیعی با محوریت آب،سیل و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCNRM02_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 965
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدشریف نوبتیانی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه گنبدکاووس،

علی راحمی کاریزکی

استادیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس

عباس بیابانی

استادیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس

علی منصوری راد

استادیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبدکاووس

چکیده

از عمده ترین مشکلات تولید گندم به خصوص در استان گلستان خلا عملکرد است که ناشی از اختلاف قابل توجه بین عملکرد واقعی کشاورزان و عملکرد قابل حصول میباشد. به منظور بررسی خلا عملکرد گندم، مطالعه ای در شهرستان کلاله و در 60 مزرعه به صورت پیمایشی و بر اساس روش تابع خط مرزی در سال زراعی 1396-97 انجام شد. در این مطالعه کلیه اطلاعات مربوط نحوه مصرف کودهای پایه، سرک و خصوصیات خاک ثبت و اندازه گیری شدند و با استفاده از روش آنالیز خط مرزی رابطه بین عملکرد و متغیرها مورد بررسی قرار گرفت و درنهایت میزان خلا عملکرد گندم و نیز سهم هر یک از این عوامل در ایجاد خلا عملکرد برآورد شد. نتایج نشان داد بین عملکرد قابل حصول و عملکرد واقعی اختلاف قابل توجهی وجود داشت که از بین متغیرهای مورد بررسی، مقدار فسفر قابل جذب در خاک، درصد مواد آلی خاک، مقدار پتاسیم قابل جذب در خاک و مقدار نیتروژن مصرفی سبب ایجاد خلا عملکرد گندم در منطقه مورد مطالعه شده بودند که بهترتیب 14/9، 12/7، 11/7 و 10/3 درصد سهم هر متغیر در ایجاد فاصله از عملکرد قابل حصول بود. لذا به نظر میرسد که با اصلاح این عوامل محدودکننده عملکرد گندم و با استفاده از راهکارهایی میتوان اختلاف بین عملکرد قابل حصول و عملکرد واقعی را کاهش داد.

کلیدواژه ها

آنالیز خط مرزی، کودهای شیمیایی، گندم، کاهش عملکرد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.