بررسی عملکرد و ارزیابی سیستم های مهار و پخش سیلاب با تکیه بر نحوه طراحی ایستگاه پخش سیلاب بر آبخوان قوشه دامغان

  • سال انتشار: 1382
  • محل انتشار: سومین همایش آبخوانداری
  • کد COI اختصاصی: CWM03_019
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1715
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش قربانیان

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سمنان

محمد کاظمی

عضو هیئت علمی و رئیس مرکز تحقیقات منابع طبیعی و امور دام استان سمنان

چکیده

ایستگاه آبخوانداری قوشه دامغان، در سال 1375 احداث شده و با مهار بیش از 1400000 متر مکعب سیلاب، نقش مهمی در جلوگیری از بروز خسارت به اراضی کشاورزی و مسکونی منطقه داشته است. طی 6 سال عملکرد سیستم و سازه های تشکیل دهنده آن، موقعیت مناسب جهت ارزیابی فراهم شده است. بررسی های به عمل آمده نشان میدهد که در طراحی و اجرای این ایستگاه . نقاط قوت و برخی ایرادات، وجود دارد که با در نظر داشتن موارد مذکور، بهینه تر کردن سیستم از نظر بهره وری بهتر و مناسبتر امکان پذیر خواهد بود. مهمترین تقاط قوت سیستم شامل مکانیابی مناسب، وجود سیستم علام در گردش قبل از سیستم پخش سیلاب، تجمع رسوبات سرشار از عناصر معدنی و آلی در عرصه پخش، وجود آب در فصول خشک سال، طراحی و اجرای مناسب دروازه هاف هماهنگی مناسب بین دهانه های آبگیر و کف بندها و اثرات مثبت بر محیط زیست، می باشد. مهمترین ایرادات سیستم نیز به شرح زیر می باشد کمی عمق پی در کف بند، ایجاد شیب نامناسب درنهرهای آبرسان – گسترش، استفاده از ساز گابیونی در احداث کف بندها ، طراحی دروازه ها بدون توجه به وضعیت توپوگرافی عرصه، وجود مشکل در کانال آبرسان سوم، ورود رسوبات ریزدانه به مقدار زیاد در داخل عرصه و عملکرد نامناسب مقسم. اگر موار فوق الذکر در طراحی و احداث سیستم پخش سیلاب مورد توجه قرار گیرد، بهره وری بهتری را می توان متصور بود.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.