بررسی اثر دما و زمان بر سنتز و تحولات فازی ذرات کالکوپریتی CuInS2 (CIS) به روش هیدروترمال

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش علمی دانشجویی مهندسی مواد و متالورژی ایران
  • کد COI اختصاصی: SCMEMI16_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 529
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسام جهانی

کارشناسی ارشدسرامیک دانشگاه علم و صنعت ایران

سیدمحمد میرکاظمی

دانشیار دانشگاه علم و صنعت ایران

علی بیت الهی

استاد دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

در این پژوهش اثر دما و زمان واکنش بر سنتز ذرات کالکوپریت ( CuInS2 ( CIS به منظور کاربرد در لایه جاذب سلول های خورشیدی لایه نازک و تحولات فازی آن به کمک روش هیدروترمال مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور برای انجام فرآیند هیدروترمال از پیش ماده های نمک کلرید مس || آبدار، نمک کلرید ایندیوم آبدار و تیواوره به ترتیب به عنوان منابع تامین کننده مس، ایندیوم و گوگرد با نسبت های مولی 2 : 1 : 1 و حلال آب دیونیزه بدون استفاده از هیچگونه قالب یا عامل فعال کننده سطحی (سورفکتانت) در دما (140 و 180 درجه سانتی گراد) و زمان های مختلف ( 4 تا 20 ساعت ) سنتز انجام شد. در نهایت به منظور شناسایی خواص پودر نهایی از آنالیزهای پراش پرتو ایکس XRD، میکروسکوپ الکترونی روبشی با گسیل میدانی FESEM و طیف سنجی بازتاب بخشی DRS استفاده شد. پودر CIS کالکوپریت تک فاز (در محدوده دقت XRD) در زمان 20 ساعت و دمای 180 درجه سانتی گراد سنتز شده و توسط XRD تایید شد. مورفولوژی ذرات به صورت گل شکل با میانگین اندازه 5 تا 6 میکرون و میانگین ضخامت گلبرگهای 40 نانومتر توسط آنالیز FESEM مشاهده شد و انرژی باند ممنوعه ذرات مقدار 1 / 5 الکترون ولت توسط آنالیز DRS بدست آمد که در محدوده مناسب برای جذب انرژی نور خورشید برای کاربرد در سلول های خورشیدی مناسب است.

کلیدواژه ها

CIS ، Culns2 ، نیم رسانای I - III - VI2 ، هیدروترمال، سلول خورشیدی لایه نازک سلول خورشیدی لایه نازک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.