بررسی آزمایشگاهی رفتار اصطکاکی سطح تماس خاک و لوله

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی مهندسی ژئوتکنیک ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOTEC04_113
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 780
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی قنادی زاده

دانشجوی ارشد، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی شیراز

پیلتن طباطبایی شوریجه

استادیار، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی شیراز،

علی لشکری

دانشیار، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی شیراز،

چکیده

در عملیات لولهرانی، برآورد نیروی لوله رانی از اهمیت زیادی برخوردار است. نیروی لوله رانی تعیین کننده تعداد ایستگاه های عملیاتی، مقاومت لوله، ادوات و ماشین آلات لازم میباشد. بخش اصلی نیروی لازم برای لوله رانی، ناشی از اصطکاک خط لوله و خاک اطراف میباشد. زاویه ی اصطکاک سطح تماس لوله و خاک اطراف آن، از عوامل مهم در محاسبه ی نیروی لولهرانی است. در این پژوهش به بررسی آزمایشگاهی تاثیر شکل دانه ها در رفتار مکانیکی سطح تماس لوله و خاک اطراف آن، پرداخته شده است. به این منظور دو نوع خاک تیزگوشه و به نسبت گردگوشه، با دانه بندی یکنواخت، بعنوان محیط دانه ای انتخاب شدهاند. همچنین یک رویه یGRP بعنوان المان سازهای سطح تماس لوله-خاک، در نظر گرفته شده است. رفتار اصطکاکی سطح تماس خاک و لوله توسط آزمایش برش مستقیم مطالعه شده است. نتایج آزمایشگاهی نشاندادندکه شکل دانه ها بر زاویه ی اصطکاک اوج سطح تماس و زاویه ی اتساع بیشینه، تاثیرگذار میباشد. برپایه ی نتایج آزمایشگاهی زاویه های اصطکاک اوج و پسماند برای هر دو نوع خاک، نسبت به مقادیر متناظر برای سطح تماس خاک و لولهی GRP، بیشتر میباشند. همچنین زاویه های اتساع بیشینه ی سطح تماس هردو نوع خاک با لوله GRP، نسبت به مقادیر متناظر خاک، کمتر است. با مقایسه ی نتایج مربوط به سطح تماس لوله و خاک تیزگوشه، مشاهده شد که زاویه ی اصطکاک اوج و زاویه ی اتساع بیشینه، نسبت به سطح تماس با خاک به نسبت گردگوشه، بیشتر میباشند. همچنین زاویه ی اصطکاک و مقاومت اوج سطح تماس لوله با خاک، با افزایش تراکم خاک افزایش یافته است. نتایج نشان دادند که با افزایش تراز تنش عمودی، مقاومت اوج افزایش و اتساع کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

لوله رانی، سطح تماس لوله و خاک، برش مستقیم، GRP، زاویه ی اصطکاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.