تعیین معیارهای ارزیابی سیستم پخش سیلاب با استفاده از سامانه پشتیبانی تصمیم گیری
- سال انتشار: 1382
- محل انتشار: سومین همایش آبخوانداری
- کد COI اختصاصی: CWM03_015
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2627
نویسندگان
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
چکیده
شرایط طبیعی ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی (مناطق خشک و نیمه خشک) طیف وسیعی از پدیده های اقلیمی از جمله خشکسالی تا سیل را بوجود آورده است. جهت بهره گیری از سیلابهای مخرب که باعث بروز خسارات و تلفات شدید میگردد، نیاز به انجام اقداماتی از جمله حفظ و ذخیره نموده سیلاب با استفاده از روشهای مناسب است که علاوه بر کاهش خسارت در زمان وقوع، باعث بهره برداری از این بلایا در زمانهای بروز خشکسالی می شود. این روش در حال حاضر در مناطق مختلفی از ایران از جمله در 36 عرصه بر روی مخروط افکنه هایی با شرایط خاص و در سطحی حدود 200 هزار هکتار احداث گردیده است که بایستی در مورد تاثیرات مثبت و منفی احتمالی آن در تمام جوانب، به روشهای گوناگون بررسی های لازم صورت پذیرد. از جمله این روشها می توان به استفاده از سامانه های پشتیبانی تصمیم گیری اشاره نمود. بنا به تعریف، سیستم پشتیبانی تصمیم گیری، مدیران یا تصمیم گیران را بمنظور بهبود و افزایش کارایی در حل مسایل و مشکلات حمایت می کند. برای یک سیستم پشتیبانی تصمیم گیری معیارها (LUR) و عوامل (LC) تاثیر گذار بایستی تعیین و تعریف گردد. در این تحقیق با استفاده از سیستم شتیبانی تصمیم گیری، کارآیی سیستم پخش سیلاب در عرصه گربایگان مورد ارزیابی قرار گرفته شد. معیارهای مورد استفاده عبارتند از تغییرات نفوذپذیری خاک، سطح ایستابی ، پوشش گیاهی، حاصلخیزی خاک و معیاراقتصادی اجتماعی عرصه. برای هر کدام از این معیارها نیز عوامل موثر مختلفی در نظر گرفته شد. به طور مثال برای معیار پوشش گیاهی عوامل درصد پوشش گیاهی، تولید علوفه، ظرفیت چرایی ، وضعیت مرتع و گرایش مرتع در نظر گرفته شد. شاخه های تصمیم گیری (Decision Tree) بین معیارها و عوامل تاثیرگذار طراحی و تعریف شد که هر کدام به فراخور اهمیت وزن دهی و ارزش گذاری شده است. با توجه به این معیارها و عوامل، سیستم پخش سیلاب گربایگان به عنوان سیستم موفق درنظر گرفته و مورد ارزیابی قرار گرفت.کلیدواژه ها
سیستم پشتیبانی تصمیم گیری ، پخش سیلاب ، معیارهای تصمیم گیری ، شاخه های تصمیم گیری ، گربایگاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.