تاثیر آتش سوزی بر پوشش گیاهی و رواناب مراتع( مطالعه موردی: منطقه دشت شیخ در استان سمنان)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و چهارمین کنفرانس ملی صیانت از منابع طبیعی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CNRE04_118
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربانعلی گرایلو

دانش آموخته رشته حفاظت و حمایت منابع طبیعی، دانشگاه علمی کاربردی کلارآباد

ام البنین ابراهیمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مرتعداری ، دانشگاه گنبد کاووس

فرهاد هنردوست

دانش آموخته کارشناسی ارشدمدیریت مناطق بیابانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

بهمن کوچکی

کارشناس آبخیزداری اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گنبد

چکیده

وقوع آتش سوزی در اکوسیستم های مرتعی یکی از عوامل تغییر ساختار خاک و پوشش گیاهی می باشد. به نظر می رسد تغییر فاکتورهای اکوسیستمی بر میزان نفوذ و رواناب در مرتع آتش سوزی شده تاثیرگذار باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه مقادیر نفوذ، رسوب و تولید کمی و کیفی رواناب ناشی از اثر پوشش گیاهی مراتع و تغییر آن در اثر آتش سوزی در حوزه آبخیز دشت شیخ در استان سمنان انجام شده است. جهت تعیین درصد پوشش گیاهی در هر واحد کاری 3 ترانسکت به طول 100 متر مستقر گردید سپس 3 پلات یک متر مربعی به روش سیستماتیک- تصادفی در طول ترانسکت ها انتخاب و نمونه برداری پوشش گیاهی از هر پلات انجام گرفت. برای اندازه گیری میزان نفوذ از روش استوانه مضاعف استفاده شد. برای تعیین میزان رواناب و رسوب تولیدی از هر پلات توسط باران ساز مصنوعی بارندگی با شدت یک میلی متر در دقیقه با قطر قطرات حدود یک میلی متر ایجاد و در سه ماه فصل بهار با سه تکرار با فاصله زمانی حدودا ده روز نمونه برداری انجام شد. رواناب تولیدی از هر بارش مصنوعی در واحد سطح تعیین و کیفیت آن با تعیین مقادیر رسوب و نیترات خروجی از هر پلات مشخص گردید. برای بررسی تفاوت فاکتورهای اندازه گیری شده در مناطق مرتعی آتش سوزی شده و شاهد از آزمون من ویتنی استفاده شد. مقایسه روابط نفوذ- رواناب- رسوب- نیترات در مناطق آتش سوزی و شاهد نشان می دهد که در مناطق آتش سوزی با کاهش میزان نفوذ مقدار رواناب- رسوب- نیترات به طور معنی داری افزایش یافته است.

کلیدواژه ها

آتش سوزی، پوشش گیاهی، رواناب، نفوذ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.