بررسی نگاه اسلام به مقوله ثروت و نقش آن در تحقق تمدن نوین اسلامی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: چهارمین همایش ملی تمدن نوین اسلامی
  • کد COI اختصاصی: NEICC04_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 757
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رجحانی

استادیار، دانشکده فنی، دانشگاه شاهد

محمدمهدی فرجیان

دانشجوی دکتری مدیریت رسانه، دانشگاه تهران

چکیده

صاحبنظران، شکل گیری هر تمدنی در جهان را بر سه رکن استوار دانسته اند؛ اقتدار فرهنگی و ایدئولوژیک، اقتدار سیاسی و اقتدار اقتصادی. از این منظر مقایسه سه گانه شکل گیری و بقاء تمدن ها، میان تمدن نوبنیاد اسلامی در برابر تمدن حاکم غربی طی دهه های اخیر، حکایت از تزلزل فرهنگی تمدن غرب و غلبه دیرینه فکری و فرهنگی تمدن اسلامی و رشد خیره کننده اقتدار سیاسی تمدن نوین اسلامی دارد. ازاینرو تمدن غربی جهت ممانعت از شکل گیری تمدن نو ین اسلامی، وجه تلاش خود را تضعیف اقتصادی این تمدن قرار داده است. در کنار تهاجم اقتصادی همه جانبه از بیرون، تمدن نو ین اسلامی در داخل نیز در خصوص دیدگاه فکری و فرهنگی صحیح در حوزه اقتصاد دچار مشکل است. شکل گیری جهاد اقتصادی مستلزم اصلاح مبانی فکری، تبیین دقیق نسبت علم و ثروت و پرهیز از متقابل جلوه دادن آنها، ترویج معنای دقیق زهد و ثروت اندوزی، تبیین رسالتدانش و دانشگاه در شکل دهی جهاد اقتصادی می باشد. مقاله پیش رو مبتنی بر مبانی دینی و فرمایشات مقام معظم رهبری و بررسی جنبه اقتصادی تمدن غرب، به تبیین دقیق تر این دیدگاه پرداخته است. بر این اساس مشخص می گردد، قدرت اقتصادی که لازمه آن تولید ثروت است، مورد تاییداسلام است و از منظر الهی، سلوک معنوی و مادی انسان با عبادت و کار در کنار یکدیگر شکل می گیرد. در این دیدگاه علم و ثروت در تقابل با یکدیگر نیستند و علمی که منتج به اقتدار، ازجمله اقتدار اقتصادی گردد، ارزشمند و مفید محسوب می گردد.

کلیدواژه ها

دولت اسلامی، انقلاب اسلامی، تمدن نوین اسلامی، آیتالله خامنه ای (مدظله العالی)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.