مقایسه روشهای مختلف اندازه گیری تراکم در گیاه دارویی درمنه دشتی (Artemisia herba allba)(مطالعه موردی: استان فارس- شهرستان داراب)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA05_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 437
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا محمودی

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب- دانشگاه شیراز

چکیده

سطح قابل توجهی از مساحت مراتع کشور ایران، اختصاص به گیاهان دارویی دارد. یکی از گیاهان مهم دارویی ، گونه ی درمنه دشتی می باشد دارای خواص دارویی ضدعفونی کننده، ضدسرفه، بادشکن، اشتهاآور، ضد انگل اسکاریس، تب بر و مسکن دردهای احشایی و سردرد و ضدالتهاب است . این گیاه با داشتن قدرت تولید مثل قابل توجه، انتشار وسیع، رویش سریع بذر، استقرار و ساز گاری آن با شرایط اکولوژیکی مناطق خشک و نیمه خشک و همچنین مقاومت به چرا و داشتن فرم خاص بوته ای، در اکثر نقاط ایران به وفور یافت. برای برآورد تراکم گیاهان بوته ای بیشتر از روش ها و تکنیک های فاصله ای استفاده می شود. به منظور مقایسه کارآیی روش های فاصله ای تراکم از نظر صحت و دقت با روش پلات ، این تحقیق در درمنه زار داراب واقع در منطقه فتح آباد انجام شد. برای روش های فاصله ای بعد از استقرار 3 ترانسکت 50 متری، در طول هر ترانسکت 16 نقطه به فاصله 3 متر از یکدیگر مشخص شدند. روش های فاصله ای مورد بررسی عبارت بودند از: روش نزدیکترین فرد، نزدیکترین همسایه، زوج های تصادفی، روشهای نقطه یک چهارم متمرکز و زاویه منظم . شمارش دقیق درمنه ها در داخل پلات شاهد صورت گرفت . از میان روش های مورد بررسی ، روش زاویه منظم بیشترین صحت و روش نزدیکترین فرد دارای کمترین صحت نسبت به شاهد را داشت. روشهای نقطه یک چهارم متمرکز،زوج های تصادفی و نزدیکترین فرد، به ترتیب، از نظر صحت، بعد از روش زاویه منظم قرار می گیرند. همچنین نتایج نشان داد روش زاویه منظم با بیشترین زمان مورد نیازک4ندترین و روش شمارش پایه ها در پلات ها با کمترین زمان مورد نیاز سریعترین روش است .اما از میان رو شهای فاصله ای روش نزدیکترین فرد دارای کمترین زمان مورد نیاز است و نسبت به دیگر روش های فاصله ای روشی سریع تر برای اندازه گیری تراکم است. الگوی پراکندگی درمنه در سطح منطقه بصورت تصادفی است.

کلیدواژه ها

تراکم، روش های فاصله ای، درمنه دشتی((Artemisia herba allba، فارس، شهرستان داراب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.