ارائه مدل ریاضی پیش بینی ورشکستگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مهندسی مالی و مدیریت اوراق بهادار، دوره: 8، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_FEJ-8-31_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 454
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا پیرایش

استادیار، گروه مدیریت و حسابداری، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

حسن داداشی آرانی

استادیار، گروه ریاضیات مالی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، زنجان، ایران

محمدرضا برزگر

دانشجوی کارشناسی ارشد ریاضیات مالی، دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، ایران

چکیده

در این مقاله پنج مدل مهم پیش بینی ورشکستگی را مطالعه و از میان متغیرهای پنج مدل، مدل بازطراحی شده پیش بینی ورشکستگی را ارائه می کنیم که دربرگیرنده هشت متغیر می باشد.  مساله اصلی در این تحقیق این است که با بررسی و تحلیل صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بتوانیم مدلی برای پیش بینی ورشکستگی شرکت ها ارائه نماییم.  به منظور طراحی مدل، از اطلاعات دو گروه از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده می کنیم، گروه اول شرکت های غیر ورشکسته و گروه دوم شرکت های ورشکسته می باشد.  به منظور طراحی مدل از هشت نسبت مالی شامل نسبت های: سود قبل از بهره و مالیات بر کل دارایی ها، سرمایه در گردش بر کل دارایی ها، مجموع بدهی ها بر ارزش بازار کل دارایی ها،   ضریب بتای سهام،  لگاریتم قیمت (بسته شده از سال مالی گذشته)، عامل تنوع بخشی، بازده سالانه تجمعی و ارزش وزنی شاخص بورس تهران و تغییرات درآمد خالص استفاده شده است. قلمرو زمانی تحقیق را داده های صورت های مالی شرکت های بورسی طی سال های 83 تا 93 تشکیل می دهد. نتایج آزمون در ارتباط با توانایی پیش بینی مدل نشان دهنده این واقعیت هست که مدل می تواند دو سال قبل از وقوع ورشکستگی در شرکت ها، پیش بینی صحیحی در خصوص وجود بحران و ورشکستگی ارائه کند. با دوری از زمان وقوع ورشکستگی بدلیل کمرنگ شدن شاخص های پیش بینی کننده ورشکستگی، از توان پیش بینی مدل کاسته می شود. که نتایج پیش­بینی برای یک سال قبل از ورشکستگی 91 درصد و برای دو سال قبل از ورشکستگی 83 درصد می­باشد.

کلیدواژه ها

ورشکستگی, شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران, رگرسیون لوجستیک, سوددهی, پیش بینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.