بهینه یابی تکاملی چهارهدفه فازی و غیرفازی سبد سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مهندسی مالی و مدیریت اوراق بهادار، دوره: 9، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_FEJ-9-36_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 464
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جواد سلیمی

استادیار گروه حسابداری دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

محمد تقی تقوی فرد

، دانشیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران

میرفیض فلاح شمس

دانشیار گروه مدیریت مالی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، تهران، ایران

هادی خواجه زاده دزفولی

دانشجوی دکتری مدیریت مالی دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

چکیده

در انتخاب پرتفوی بهینه، باید معیارهای مختلفی را در نظر گرفت که قسمتی آنها بر اساس ماهیت بهینه سازی تعیین می شود و قسمتی نیز بر اساس خواست سرمایه گذار مشخص می گردد. لذا در این مقاله، مدل هایی مبتنی بر برنامه­ریزی چندهدفه طراحی و در محیط نرم افزار متلب حل شده است. این مدل ها به گونه ای طراحی شده که هم طبیعت چندهدفه انتخاب پرتفو، هم ملاحظات مورد نظر سرمایه گذار و هم ماهیت غیرقطعی بازدهی آتی دارایی ها را نیز در نظر بگیرد. پس از طراحی مدل ها در دو وضعیت فازی و غیرفازی، به دلیل ماهیت NP-HARD آنها، از الگوریتم اختصاصی طراحی شده NSGA-II برای حل استفاده شده است. پس از حل مدل ها، بهترین پرتفو از جبهه پارتوی تشکیل شده، بر اساس نسبت سورتینو، استخراج شده و پرتفوهایی که با این روش بدست آمده، بر اساس نسبت ترینر مقایسه گردیدند. نتایج آزمون های آماری به صراحت نشان می دهد که مدل های ارائه شده قدرت بالایی در انتخاب پرتفوی با بازدهی بالا و ریسک متعادل دارند. همچنین نتایج بیانگر آن است که در میان مدل های طراحی شده، استفاده از منطق فازی در مدلهای چهارهدفه، نسبت به وضعیتی که از منطق فازی در طراحی و استفاده از این مدلها استفاده نشود، نتایج مطلوب تری را ایجاد را می نماید.

کلیدواژه ها

تئوری مدرن پرتفوی, تئوری فرامدرن پرتفوی, مدلسازی مالی, انتخاب سبد بهینه, الگوریتم بهینه سازی تکاملی چندهدفه, منطق فازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.