مروری بر تولید مس با روش سازگار با محیط زیست

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی شیمی کاربردی
  • کد COI اختصاصی: IACS04_264
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2680
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام ابراهیم پور

ایران تهران دانشگاه تهران دانشکده مهندسی معدن ، پردیس دانشکده های فنی

هادی عبداللهی

ایران تهران دانشگاه تهران دانشکده مهندسی معدن ، پردیس دانشکده های فنی

وحید اصلانی

ایران تهران دانشگاه تهران دانشکده مهندسی معدن ، پردیس دانشکده های فنی

زهرا منافی

ایران شرکت ملی صنایع مس ایران، امور تحقیق و توسعه مجتمع مس سرچشمه

چکیده

امروزه تولید گازهای مضری که آلوده کننده محیط زیست در صنایع معدنی میباشد، موضوع مورد توجه است. درحالیکه عیار فلزات در سطح جهان روبه کاهش است، اما تقاضا برای استخراج از معادن برای رسیدن به یک زندگی با استاندارهای بالا روبه-افزایش میباشد. لازمه کنار آمدن با این موضوع، نیازمند استخراج از منابع فلزات با عیارهای پایین میباشد. با توجه به اینکه کانسنگهای مس اکثرا بصورت ترکیبات سولفیدی میباشد، جهت استخراج مس، گوگرد همراه مس اکسید شده و به گاز SO2 در می آید. روش مرسوم برای استخراج فلز مس، پیرومتالورژی یا ذوب میباشد که به دلیل شرایط این فرآیند، باعث تولید گازهای مضر SO2 در محیط میشود. از طرفی با کاهش ذخایر عیار بالای مس، صنایع نیازمند روشهای جایگزین برای روشهای مرسوم میباشد که تا بتواند از انتشار گازهای آلودهکننده جلوگیری کند. روش بیوهیدرومتالورژی روشی سازگار با محیطزیست میباشد که از میکروارگانیسمها جهت استخراج مس از کانسنگهای سولفیدی میباشد. باکتریهای اکسیدکننده گوگرد و آهن در شرایط دمایی پایینتر از روشهای پیرومتالورژی قادر به استخراج مس میباشند که از تولید گازهای SO2 جلوگیری میکنند. تولید سالانه 400هزار تن SO2 از فرآیندهای پیرومتالورژی مس، ضرورت بکارگیری روشهای جایگزین را آشکار میکند. همچنین باتوجه به اینکه روشهای پیرومتالورژی، جزء روشهای پرمصرف و نیازمند هزینه های سرمایه گذاری و عملیاتی میباشد، روش بیوهیدرومتالورژی روشی کم هزینه و مقرون بهصرفه است و از منابع طبیعی (باکتری) برای انحلال مس استفاده میشود. در تحقیق انجام شده، مروری بر هزینه های مربوط به دو روش پیرومتالورژی و بیوهیدرومتالورژی در تولید مس و مسایل محیطزیستی شده است که در نتیجه با مقایسه این دو روش، روش بیوهیدرومتالورژی روشی سازگار بامحیطزیست و اقتصادی میباشد.

کلیدواژه ها

بیوهیدرومتالورژی، گاز SO2، محیطزیست، باکتری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.