اثر انجماد با رقیق کننده های مختلف برکیفیت منی و نسبت جنسیت اسپرم گاو هلشتاین با تکنیک Real-time qPCR

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-21-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده رستمی

کارشناسی ارشددانش آموخته ژنتیک و اصلاح دام گروه علوم دامی ;دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی -دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-اهواز-ایران

محمد تقی بیگی نصیری

استاد گروه علوم دامی ;دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی -دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-اهواز-ایران

محمود نظری

استادیار گروه علوم دامی ;دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی -دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-اهواز-ایران

صالح طباطبائی وکیلی

دانشیار گروه علوم دامی ;دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی -دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان-اهواز-ایران

چکیده

اثر دو رقیق کننده مختلف تریس- زرده تخم مرغ و آندرومد بر کیفیت منی و نسبت جنسیت اسپرم گاو هلشتاین در طول فرآیند رقیق سازی و انجماد با استفاده از تکنیک real- time qPCR بررسی شد. این آزمایش با استفاده از چهار گاو نر نژاد هلشتاین در سن چهار سالگی و به مدت چهار هفته در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد .ژنهای PLP و SRY به ترتیب برای جداسازی قطعات خاصی از توالی های کروموزوم X- و Y- تکثیر شدند. استفاده از رقیق کننده آندرومد در مقایسه با تریس- زرده تخم مرغ، کیفیت منی در انجماد و یخ گشایی را بهبود داد. استفاده از رقیق کننده آندرومد موجب افزایش معنی دار بیان ژن (PLP( 0/16±1/43، و( p=0/01)  و  کاهش معنی دار بیان ژن (SRY(0/11±0/64 و ( p=0/009) در حالت مایع و فرایند انجماد شد. استفاده از رقیق کننده تریس- زرده تخم مرغ باعث کاهش معنی دار بیان ژن (PLP (0/06±0/3)، (p< 0/0001  و افزایش معنی دار بیان ژن (SRY (1/19±0/05)، (p=0/001 در حالت انجماد شد. براساس نتایج، استفاده از منی رقیق کننده آندرومد و منی منجمد شده با تریس- زرده تخم مرغ به ترتیب سبب افزایش ماده زایی و نرزایی در گله گاو شیری می شود.

کلیدواژه ها

آندرومد, زرده تخم مرغ, ژن PLP, ژن SRY, کروموزوم Y

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.