مقایسه تاثیر روغن کتان با ویتامین E بر شاخص های غیر تهاجمی کبد در مبتلایان به بیماری کبد چرب غیر الکلی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 57، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-57-8_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی بهشتی نامدار

فوق تخصص گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

علی بهاری

دانشیار گروه گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

حسن وثوقی نیا

- دانشیار گروه گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

حسن سعادت نیا

- استاد گروه گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مقدمه  اسیدهای چرب اشباع نشده امگا-3 اثرات ثابت شده ای بر هیپرلیپیدمی و بیماریهای قلبی عروقی دارند.با توجه به اینکه در درمان NAFLD اتفاق نظر واحدی وجود ندارد و امگا-3 به میزان زیادی در روغن دانه کتان یافت    می شود و در این زمینه مطالعه ای در دنیا صورت نگرفته،  هدف از این بررسی،  مطالعه اثر روغن دانه کتان بر شاخص های غیر تهاجمی کبد چرب،  است. روش کار در یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده که در سال 1392 در مشهد انجام شد،  تعداد 60  شرکت کننده مبتلا به NAFLD در دو گروه 30 نفره به مدت 2 ماه، تحت درمان با روغن کتان  یا ویتامین E  قرار گرفتند. وزن، اندکس توده بدنی، اندازه دور کمر، آنزیمهای کبدی، گلوکز، انسولین و پروفایل لیپیدهای خون، قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شدند. اطلاعات ا نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج  در گروه روغن کتان آلانین آمینوترانسفراز(ALT).،  آسپارتات آمینوترانسفراز(AST).، آلکالن فسفاتاز(ALP).  تری گلیسیرید (TG).و انسولین  به طور معنی داری کاهش و  لیپیوپروتئین بادانسیته بالا(HDL). به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p< ). ولی در گروه ویتامین E ،  فقط سطح AST, ALT و بیلی روبین توتال کاهش معنی داری پیدا کرد (05/0 p< ).  نتیجه گیری  روغن کتان در بهبود برخی شاخصهای غیر تهاجمی کبدی بیماران مبتلا به NAFLD موثر می باشد، هر چند که جهت تایید تاثیر این دارو، مطالعات بیشتر با نمونه های بزرگتری مورد نیاز می باشد.

کلیدواژه ها

اسیدهای چرب امگا-3, بیماری کبد چرب غیر الکلی, روغن کتان, ویتامین E

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.