ببررسی شاخص های خونی بچه ماهیان کپور معمولی (Cyprinus carpio) تغذیه شده با عصاره گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) در مواجهه با تنش شوری تحت کشنده

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله بهره برداری و پرورش آبزیان، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPU-5-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم دهقانی قمشانی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرکان

محمد مازندرانی

عضو هیئت علمی

محمد سوداگر

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سید مرتضی حسینی

عضو هیئت علمی. مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی-گرگان

چکیده

در این تحقیق، اثرات تغذیه ای عصاره گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius) بر شاخص های خونشناسی بچه ماهیان کپورمعمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با تنش شوری تحت کشنده مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور ماهیان با میانگین وزنی 13/0±51/9 گرم به مدت 70 روز با سطوح مختلف شامل صفر (شاهد)، 5/0، 5/1 و 3 درصد عصاره گیاه گلرنگ در جیره تغذیه شدند. در پایان دوره ماهیان با شوری غیر کشنده مواجهه شده و بررسی شاخص های خونی در زمان های پیش از استرس شوری و نیز 6 ، 24 و 48 ساعت پس از مواجهه با شوری مورد بررسی قرار گرفت . بر اساس نتایج تعداد گلبول قرمز در ماهیان گروه شاهد پیش از مواجهه با استرس شوری به طور معنی دار بالاتر از ماهیان گروه های تیمار بود و نیز تعداد گلبول سفید در ماهیان گروه شاهد به طور معنی دار کمتر از ماهیان گروه های تیمار پیش از استرس شوری اندازه-گیری شد (05/0˂ P). در تمامی ماهیان 6 ساعت پس از مواجهه با شوری تحت کشنده مقادیر گلبول های قرمز، هماتوکریت، هموگلوبین افزایش یافت (05/0˂ P). مقادیر گلبول های قرمز در زمان های 24 و 48 ساعت پس از مواجهه شوری روند کاهشی داشت اما سایر فاکتورهای یاد شده در طی 48 ساعت روند افزایشی داشتند. در عین حال مقادیر در زمان 48 ساعت پس از مواجهه مقادیر هموگلوبین در ماهیان گروه تغذیه شده با 5/1% و 3% عصاره گلرنگ در جیره نسبت به سایر گروه ها بالاتر بوده و همچنین تعداد گلبولهای قرمز در این گروه ها بطور معنی دار کمتر از گروه های شاهد و تیمار 5/0% ثبت گردید (05/0˂ P)

کلیدواژه ها

گلرنگ, استرس شوری, شاخص های خونی, کپور معمولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.