بررسی مقایسه ای ناهنجاری های گلبول های قرمز در ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)، قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و آمیخته تریپلوئید آن ها

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله بهره برداری و پرورش آبزیان، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPU-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 451
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سالار درافشان

دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده منابع طبیعی، گروه شیلات، اصفهان، ایران.

مظاهر زمانی فرادنبه

دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشکده منابع طبیعی، گروه شیلات، اصفهان، ایران

شاهین عبدالهی

دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

ازآانجایی که شکل و اندازه سلول های قرمز خونی در جنبه های فیزیولوژیکی علوم جانوری به خصوص تنفس و انتقال مواد مغذی بسیار مهم هستند، این مطالعه به منظور بررسی تغییرات شکل و اندازه سلول های قرمز خونی (ناهنجاری ها) در ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) و آمیخته تریپلوئید آن ها (Oncorhynchus mykiss ♀× Salmo trutta caspius ♂) انجام شد. القای تریپلوئیدی با استفاده از شوک حرارتی 28 درجه ی سانتی گراد، 10 دقیقه بعد از زمان لقاح به مدت10 دقیقه انجام شد. صحت القای پلوئیدی با استفاده از مقایسه ابعاد گلبولی تعیین شد. نتایج حاصل از مقایسات قزل آلا ی رنگین کمان، ماهی آزاد دریای خزر و آمیخته تریپلوئید آن ها نشان داد که در تمامی ابعاد سلول های قرمز خون نظیر محور بزرگ هسته و سلول، محور کوچک هسته و سلول، حجم و مساحت هسته به جز حجم سلول تفاوت معنی داری بین گروه های قزل آلای رنگین کمان و ماهی آزاد دریای خزر وجود ندارد (05/0< p) ولی آمیخته گری تریپلوئیدی منجر به افزایش معنی دار در تمامی صفات مذکور در گروه تریپلوئید نسبت به ماهی آزاد و قزل آلا ی رنگین-کمان می شود (05/0> p). ناهنجاری های ریختی در سلول های قرمز تریپلوئید به طرز چشم گیری بیشتر از ماهیان دیپلویید بود (05/0> p). فراوان ترین انواع ناهنجاری های شامل گلبول قرمز با اشکال شبیه به قطره های اشک، گلبول های قرمز با اندازه ای بزرگتر از اندازه طبیعی و گلبول های دارای سیتوپلاسم ناقص بود. آمیخته های تریپلوئید دارای تغییرات زیاد در بسیاری از فاکتورهای خونی هستند که این تغییرات می تواند پاسخ های استرسی، ایمنی، سلامتی، رشد و بقاء ماهیان تریپلوئید را متاثر نمایند.

کلیدواژه ها

خون, سلول, بدشکلی, سیتوپلاسم ناقص

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.