بررسی اثر امتیاز وضعیت بدنی میش بر صفات وزن بدن و تعداد بره در هر زایش در یک گله گوسفند شال

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش در نشخوارکنندگان، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EJRR-5-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ندا فرزین

استادیار گروه علوم دامی، واحدآزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران

آرش میرجلالی

دانش آموخته کارشناسی ارشد اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر،

روح الله عبدالله پور

استادیار گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران

ابوالقاسم سراج

استادیار گروه علوم دامی، واحدآزادشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران

چکیده

سابقه و هدف: نمره وضعیت بدنی در گوسفند بستگی به میزان بافت های ماهیچه و چربی زوائد افقی و عمودی مهره های انتهایی کمر داشته و میزان چاقی حیوان زنده را ارزیابی می کند. این امتیازدهی ضمن کمک به کنترل وضعیت میش، با تشخیص فوری تغییرات وضعیت بدن راهنمایی در جهت تغییر در مدیریت گله بوده و در نتیجه منجر به بهبود در صفات تولید و تولیدمثلی و افزایش بازدهی می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر امتیاز وضعیت بدنی میش بر صفات وزن بدن بره در سنین مختلف و تعداد بره در هر زایش بود. مواد و روش ها: در این مطالعه، امتیاز وضعیت بدنی 147 راس میش نژاد شال، 10 الی 12روز قبل از جفت گیری در یک واحد گوسفنداری در شهرستان تاکستان بررسی شد. میش ها در محدوده سنی 1 تا 6 سال و دامنه وزنی 45 تا 75 کیلوگرم قرار داشتند و از نظر امتیاز وضعیت بدن به پنچ گروه با فاصله 1 واحد (1، 2، 3، 4 و 5) تقسیم شدند. تعیین نمره وضعیت بدنی، با استفاده از انگشتان دست و از طریق لمس زواید افقی و عمودی چهار عدد از مهره های کمری پشت و دنده آخر انجام گرفت. به منظور بررسی اثر وضعیت بدنی میش بر صفات مورد مطالعه (وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن 5 ماهگی و تعداد بره در هر زایش) از نرم افزار Minitab 14 استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از رویه GLM و Logistic به ترتیب برای صفات وزن بدن و تعداد بره در هر زایش انجام شد. یافته ها: اثر جنس و تعداد بره در هر زایش بر وزن بدن بره ها معنی دار بود و بره های نر و یک قلو وزن بیشتری در زمان تولد، شیرگیری و 5 ماهگی نسبت به بره های ماده و دوقلو داشتند (05/0P< ). وزن میش اثر معنی داری بر وزن بدن بره ها در سنین مختلف نداشت. اثر سن میش بر وزن تولد بره ها معنی دار بود (05/0P< )، هرچند این اثر بر وزن شیرگیری و 5 ماهگی معنی دار نبود. اثر وزن تولد بره ها بر صفات وزن شیرگیری و وزن 5 ماهگی از نظر آماری معنی دار بود و بره های سنگین تر در زمان تولد، وزن شیرگیری و 5 ماهگی بیشتری داشتند (001/0P< ). اثر امتیاز وضعیت بدنی میش بر وزن بره ها در سنین مختلف و تعداد نتاج در هر زایش، معنی دار بود (05/0P< ). بره های حاصل از میش های با امتیاز بدنی 3 و بیشتر، وزن بدن بیشتری را در زمان تولد، شیرگیری و 5 ماهگی نشان دادند. همچنین بیشترین میزان دوقلوزایی در میش هایی با امتیاز بدنی 3 مشاهده شد. نتیجه گیری: با توجه به اثر امتیاز وضعیت بدنی میش بر میزان دوقلوزایی و وزن بدن بره ها، برای دستیابی به عملکرد تولیدی بیشتر در نژاد شال پیشنهاد می شود حداقل امتیاز وضعیت بدن 3 برای میش ها در زمان جفتگیری مد نظر قرار گیرد. برای میش هایی با وضعیت بدنی پایین تر می توان از فلاشینگ یا تغذیه کمکی به منظور بهبود عملکرد تولید و تولیدمثل استفاده نمود.

کلیدواژه ها

امتیاز وضعیت بدنی, وزن بدن, تعداد بره در هر زایش, نژاد شال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.