بررسی موقعیت های جسم زرد و جنین و ارتباط آن ها با فراسنجه های خونی میش های آبستن و غیرآبستن لری بختیاری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش در نشخوارکنندگان، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_EJRR-5-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 411
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد حبیبی زاد

گروه علوم دامی-دانشکده کشاورزی - دانشگاه یاسوج

مهرداد معمار

استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

محمد رضا بحرینی بهزادی

استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

مصطفی محقق دولت ابادی

دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج

چکیده

سابقه و هدف: متابولیت های مختلف از جمله گلوکز، کلسترول و نیتروژن اوره سرم از شاخص های بسیار مهم برای بیان وضعیت پروتئین و انرژی در گوسفند هستند. نشان داده شده است که غلظت متابولیت های سرم در زمان های مختلف فعالیت تولیدمثلی و همچنین در میش های آبستن با یک یا دو جنین تغییر می کند. بنابراین هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر وضعیت های مختلف تولیدمثلی بر غلظت متابولیت های مختلف سرم در میش های لری بختیاری بود. مواد و روش ها: این تحقیق طی فصول تولیدمثل و غیر تولیدمثل در میش های آبستن و غیر آبستن انجام شد. در ابتدای آزمایش با مراجعه به کشتارگاه، میش های نژاد لری بختیاری با سن 3 الی 4 سال انتخاب شدند. سپس نمونه های خون از همه میش ها قبل از کشتار جمع آوری و برای اندازه گیری گلوکز، کلسترول و نیتروژن اوره سرم به آزمایشگاه منتقل شدند. بخش اول این پژوهش در فصل غیر تولیدمثلی انجام شد و 48 عدد دستگاه تولیدمثلی غیرآبستن جمع آوری و به سه گروه تیماری به صورت زیر تقسیم شدند. گروه 1: دارای یک جسم زرد؛ گروه:2 دارای دو جسم زرد (یک طرفه) و گروه 3: دارای دو جسم زرد (دو طرفه). بخش دوم این پژوهش طی فصل تولیدمثلی انجام شد. 144 دستگاه تولیدمثلی جمع آوری و در 9 گروه تیماری به صورت زیر تقسیم شدند. گروه 1: دارای یک جسم زرد و غیرآبستن؛ گروه 2: دارای دو جسم زرد (یک طرفه) و غیرآبستن؛ گروه 3: دارای دو جسم زرد (دو طرفه) و غیرآبستن؛ گروه 4: دارای یک جسم زرد با یک جنین؛ گروه 5: دارای یک جسم زرد با دو جنین؛ گروه 6: دارای دو جسم زرد (یک طرفه) با یک جنین؛ گروه 7: دارای دو جسم زرد (دوطرفه) با یک جنین؛ گروه 8: دارای دو جسم زرد (یک طرفه) با دو جنین و گروه 9: دارای دو جسم زرد (دو طرفه) با دو جنین. یافته ها: این پژوهش نشان داد که از بین تیمارهای آزمایشی، بالاترین غلظت گلوکز سرم در میش های دارای یک جسم زرد با یک جنین و پائین ترین غلظت گلوکز سرم در میش های دارای دو جسم زرد (دو طرفه) با دو جنین مشاهده شد (05/0> P). همچنین غلظت گلوکز سرم در میش های دارای دو جسم زرد (یک طرفه و دوطرفه) که تنها یک جنین داشتند نسبت به میش های دارای یک جسم زرد با دو جنین به طور معنی داری بیشتر بود (05/0> P). نتایج نشان داد که غلظت کلسترول سرم میش ها در فصل تولیدمثل نسبت به فصل غیرتولیدمثل در هر دو وضعیت جسم زرد منفرد و دوتایی به طور معنی داری بیشتر بود (05/0> P). علاوه بر این، غلظت کلسترول سرم در میش های دارای یک جسم زرد و دو جنین نسبت به میش های دارای جسم زرد دوتایی (دو طرفه) با دو جنین اختلاف معنی داری نداشت. غلظت نیتروژن اوره سرم نیز در میش های غیر آبستن طی فصل تولیدمثل به طور معنی داری (05/0> P) بیشتر از فصل غیر تولیدمثل بود. به علاوه، غلظت این متابولیت بین میش های با موقعیت های مختلف جسم زرد (یک طرفه و دوطرفه) و همچنین میش های دارای یک جسم زرد و دو جنین اختلاف معنی داری نداشت. نتیجه گیری: نتایج به طور کلی نشان داد که غلظت گلوکز سرم طی فصل غیر تولیدمثلی نسبت به فصل تولیدمثلی بیشتر بود در حالی که در میش های آبستن نسبت به میش های غیر آبستن همچنین در میش های با دو جنین نسبت به یک جنین کمتر بود. غلظت کلسترول و نیتروژن اوره سرم نیز در میش های آبستن نسبت به میش های غیر آبستن و در میش های دارای دو جنین نسبت به یک جنین بیشتر بود.

کلیدواژه ها

گلوکز, کلسترول, نیتروژن اوره, آبستنی, میش لری بختیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.