واکاوی و بازشناسی ابعاد فرماندهی نظامی از دیدگاه حضرت علی (علیه السلام) ؛ با تکیه بر نهج البلاغه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی فرماندهی و مدیریت از منظر امیر المومنین امام علی (ع)
  • کد COI اختصاصی: CMGHADIR01_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 500
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسلم احمدی

دانشجوی دکتری تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه تهران،

انتظار علوی پور

کارشناس ارشد تاریخ و تمدن دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین،

سعید رشنو

کارشناس حقوق دانشگاه پیام نور دزفول،

چکیده

رهبری و مدیریت به معنای رشد و ارشاد و هدایت انسانهاست. قدرت رهبری همان قدرت بر هدایت و ارشاد آنان است. در مفهوم رهبری علاوه بر راهنمایی و ارشاد، سامان دادن و سازماندهی قوای انسانی و تحریک آنها در مسیر الهی نیز گنجانیده شده است. از آنجایی که جهاد به عنوان یک وظیفه مهم و خطیر مدیران و والیان مطرح شده است لازماست که در این باره به ابعاد فرماندهی و رهبری نظامی پرداخته شود؛ چرا که جهاد با دشمن و دفاع از کیان اسلام توسط مسلمانان در جهان بینی توحیدی به عنوان یک ارزش مطرح است و در این بین مولفه های فرماندهان نظامی بسیار حائز اهمیت اند. تحقق عینی ارزش اسلامی در گرو فرماندهی و رعایت قواعد و اصول نظامی است. حضرت علی(ع) به عنوان فرماندهی توانمند، سبک خاصی در نفوذ بر نیروهای رزمنده و سایر مخاطبان مثل مردم، نزدیکان و دشمنان داشتند که برخاسته از وحی و برگرفته از سیره نبی مکرم اسلام حضرت محمد(ص) است. در این مقاله با اتخاذ رویکرد تحلیلی-تاریخی تلاش شده است با مطالعه نامه ها، خطبه ها و حکمتهای آن حضرت در نهج البلاغه، اصول حاکم بر سبک رهبری نظامی ایشان شناسایی و تبیین شود. یافته ها نشان میدهد که از دیدگاه حضرت علی (ع) اصولی است که در رفتار فرماندهی با کادر و افراد تحت امر خود به کار می آیند عبارت اند از: . 1 خدا و عدالت محوری در برخورد با نیروها؛ .2 اولویت مصالح امنیتی و دفاعی اسلام بر مصالح دیگری، چون مصالح فردی و خانوادگی و... از شاخصه های مهم در فرماندهی و رهبری نظامی می باشند.

کلیدواژه ها

امام علی(ع)، نهج البلاغه، مدیریت، فرماندهی نظامی، جنگ، رهبری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.