ارزیابی روشهای درون یابی کریجینگ و کوکریجینگ جهت تعیین تغییرات مکانی برخی از پارامترهای کیفی آب زیرزمینی دشت بردسیر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پانزدهمین همایش ملی آبیاری و کاهش تبخیر
  • کد COI اختصاصی: ABYARI15_111
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن بخشوده

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان

سودابه گلستانی کرمانی

استادیار و عضو هیئت علمی گروه مهندسی آب، دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

امروزه استفاده از روشهای زمین امار برای تخمین متغیرهای مکانی با استفاده از داده های همان متغیر و یا با استفاده از متغیرهای کمکی در علوم آب و خاک مورد توجه متخصصین قرار گرفته است. از این رو در پژوهش حاضر به ارزیابی دو روش زمین آماری کریجینگ و کوکریجینگ جهت تعیین تغییرات مکانی چهار پارامتر کیفی آب زیرزمینی دشت بردسیر شامل EC، pH، TDS، TH پرداخته شده است. اطلاعات لازم از 46 حلقه چاه و قنات موجود در منطقه در دو سال 1381 و 1395 جمع آوری شد. سپس توزیع نرمال پارامترها بررسی گردید و واریوگرام پارامترها به منظور انتخاب بهترین مدل درونیابی بر اساس حداقل مقدار شاخص RMSE بررسی شد و پهنه بندی مربوط به هر پارامتر در نرم افزار ArcGIS رسم شد. نتایج بدست امده نشان داد روش کوکریجینگ برای پارامترهای مذکور، بهترین روش درون یابی است. بر طبق نقشه های پهنه بندی نیز، کیفیت نامناسب آب بیشتر در قسمت های شمال دشت مشاهده شد.

کلیدواژه ها

کیفیت آب، کریجینگ ساده، کوکریجینگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.