مطالعه رفتارهای پر خطر رانندگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1397

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نهمین سمینار بین المللی کاهش سوانح ترافیکی، چالش ها و راهکارهای پیش رو
  • کد COI اختصاصی: RBTACS09_089
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 380
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وجیهه روحی

سمانه ترکیان

ندا ملک محمدی

زهرا روهینا

چکیده

مقدمه: ضرورت استفاده گسترده از وسایل نقلیه موتوری موجب افزایش مرگ و آسیب های ناشی از سوانح ترافیکی در زندگی روزمره شده است. رانندگی پر خطر به عنوان یک رفتار آسیب زا، به ویژه رانندگان جوان را در معرض خطر مرگ و آسیب مضاعف قرار می دهد. در سراسر جهان ویژگی های رفتاری جوانان، نداشتن تجربه کافی، مصرف الکل، و سوء مصرف مواد بر سوانح ترافیکی اثر هم افزایی دارد. این مطالعه با هدف بررسی رفتارهای پر خطر رانندگی در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام گردید.روش کار: این مطالعه به روش مقطعی (Cross- sectional) روی 150 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در مقاطع تحصیلی مختلف با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار مطالعه پرسشنامه روایی سنجی شده است که 21 متغیر رفتاری به همراه ویژگی های دموگرافیک، گواهینامه رانندگی، سابقه تصادف و عاملیلت آن در حین رانندگی جمع آوری کرد. داده ها پس از پالایش با روش های آماری پارامتری و ناپارامتری تجزیه و تحلیل شد.نتایج : از دانشجویان مورد مطالعه %86/6 سابقه رانندگی مکرر با خودروی سواری را گزارش کردند. %44/6 پسر و %54/6 دختر بودند. میانگین سنی 24/2 سال با انحراف معیار 5/1 بود؛ 22 نفر (%16/5) عامل حادثه و 17 نفر((%13/1 آسیب دیده حادثه و مابقی نه عامل حادثه و نه حادثه دیده بودند. در بین افراد تحت مطالعه 22 نفر (%17) در حین رانندگی از موبایل استفاده می کردند ، 13نفر (%10) از کمربند ایمن استفاده نمی کردند. تفاوت رفتار های پرخطر رانندگی در آقایان و خانم ها از نظر آماری معنادار نبود .(Ch2, p-value= .524) تحلیل کیفی داده ها نشان داد که ویژگی های فرهنگی در مواقع رانندگی میتواند به تصمیمات متفاوت و متناقضی منتهی گردد.نتیجه گیری: می توان تصور کرد که رفتارهای رانندگی پرخطر دارای قابلیت سرایت و انتقال اند. نظریات جامعه شناختی معتقد است که گروه های اجتماعی دارای ویژگی های فرهنگی منحصر به فردی هستند و عمل به آنها بر اعضای آن گروه هاتاثیر می گذارد. این ویژگی های فرهنگی در مواقع رانندگی می تواند در گروه های مختلف سنی و جنسی واکنش های متفاوتی از یک وضعیت خاص بدست دهد. بنابراین افراد با توجه به ویژگیهای فرهنگی در حین رانندگی تصمیمات متناقضی خواهند گرفت که ممکن است به تصادفاتجاده ای منجر شود . درک مکانیسم اجتماعی و فرهنگی مربوط به تعاملات و ارتباطات در میان رانندگان در گروه های سنی مختلف، می تواند برای درک تصادفات مسیرهای جدیدی را پیشروی ما قرار دهد.

کلیدواژه ها

حادثه ترافیکی - رانندگی پرخطر – ویژگی فرهنگی - کرمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.