تهیه نقشه پراکنش مکانی برخی خصوصیات خاک با استفاده از روش های زمین آمار (مطالعه موردی: مراتع طالقان میانی)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله مرتعداری، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRAN-2-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 429
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی زارع چاهوکی

عضو هیات علمی دانشگاه

محبوبه عباسی

دانشگاه تهران

چکیده

هدف از این پژوهش تهیه نقشه خصوصیات خاک با استفاده از روش های زمین آمار در مراتع طالقان میانی است. به-این منظور واحدهای نمونه برداری از طریق تلفیق نقشه های شیب، جهت، ارتفاع و نقشه زمین شناسی منطقه تهیه شد. در هر واحد، نمونه برداری به روش تصادفی-سیستماتیک از طریق پلات گذاری در امتداد 3 ترانسکت 150 متری انجام شد. به طور کلی 30 پروفیل خاک در منطقه حفر و از عمق 30-0 سانتی متری نمونه خاک برداشت شد. برای تهیه نقشه متغیرهای شن، رس، سیلت، آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی و ماده آلی در نقاط نمونه برداری نشده از روش های کریجینگ نقطه ای، کریجینگ بلوکی، وزندهی نرمال فاصله و وزندهی معکوس فاصله و از نرم افزار های GS+ و GIS استفاده شد. برای ارزیابی دقت نتایج از روش اعتبارسنجی متقابل با کمک معیارهای آماری میانگین انحراف خطا، میانگین مطلق خطا و ریشه دوم میانگین مربعات خطا استفاده شد. نتایج نشان داد که در مورد متغیرهای سیلت، شن، رس و اسیدیته مقادیر دقت و خطا در روش های کریجینگ بلوکی و نقطه ای اختلاف بسیار اندکی دارد و برای تخمین این متغیرها از دو روش دیگر مناسب تر است؛ همچنین، بالاترین دقت نقشه های تولید شده مربوط به متغیرهای هدایت الکتریکی با کمترین مقادیر خطا در معیارهای MAE (028/0)، MBE (006/0-) و RMSE (038/0) و ماده آلی با کمترین مقادیر خطا در معیارهای MAE (59/0)، MBE (13/0-) و RMSE (71/0) با روش وزندهی فاصله معکوس بوده است و روش وزندهی فاصله نرمال برای همه متغیرها دارای بیشترین خطای تخمین است.

کلیدواژه ها

روش اعتبارسنجی, کریجینگ, وزندهی فاصله معکوس, مراتع طالقان میانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.