نگرشی بر مصدر جامعیت با محوریت آیات و روایات (جامعیت دین یا جامعیت قرآن)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: همایش جهان‌شمولی آموزه‌های قرآنی و روایی
  • کد COI اختصاصی: WCQND01_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 653
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی طاهری نژاد

استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن، دانشکده تربیت مدرس قرآن کریم مشهد

زینب شیشه چی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

چکیده

جامعیت یکی از مباحث مهم علوم قرآن بوده و تالیفات متعددی پیرامون آن صورت گرفته است. بحث مهم و قابل توجه این تالیفات، به چگونگی پاسخگویی قرآن به نیازها واینکه چه میزان از مسائل زندگی دنیوی و اخروی بشر در قرآن پاسخ داده شده (قلمرو جامعیت) اختصاص می یابد. اما در بسیاری از این آثار دو عبارت رایج جامعیت دین و جامعیت قرآن در عین تفاوت معنایی و محتوایی، مترادف با یکدیگر به کار برده شده و یا به 1تفاوت آن دو و در نتیجه تاثیری که هر کدام از این عبارات بر قلمرو جامعیت خواهند گذاشت، توجهی نشده است. بر این اساس سوال اصلی این پژوهش درباره جامعیت قرآن و یا جامعیت دین است پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به دستهبندی آیات و روایات پرداخته تانشان دهد مصدر و منبع جامعیت بر اساس مخاطب آن متفاوت است. به این معنی که ذات قرآن از حیث وجودی و عینی، جامع بوده و قابلیت پاسخگویی به نیازهای بشر را دارد و به همین علت برای مخاطبان حقیقی اش (معصومان) که به تمام مفاهیم و آموزه های آن دسترسی دارند، جامعیت قرآن محقق خواهد شد. اما غیر معصومان به علت کاستی در فهم معارف قرآن به تبیین و توضیح معصوم نیازداشته و جامعیت قرآن برای ا یشان بدون رجوع به روایات و سنت محقق نخواهد شد درنتیجه برای چنین افرادی جامعیت دین به معنای قرآن به همراه سنت مطرح خواهد شد

کلیدواژه ها

جامعیت قرآن،جامعیت دین،سنت،منابع جامعیت ازنظراندیشمندان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.