تاثیر افزودن مس بر ریزساختار، سختی و خواص پادمیکروبی فولاد زنگ نزن مارتنزیتی (410s)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مواد و فناوریهای پیشرفته، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEMI-7-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 421
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی بهمنی اسکویی

دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران

سیامک حسین نژاد

دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران

احد صمدی

۱دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی سهند، تبریز، ایران

چکیده

تاثیر افزودن مس (حدود 5 درصد وزنی) برریزساختار و سختی فولاد زنگ نزن مارتنزیتی (AISI 410s) بوسیله میکروسکوپ الکترونی روبشی، میکروسکوپ الکترونی عبوری- روبشی و سختی سنجی ویکرز مورد بررسی قرار گرفته و رفتار پادمیکروبی آن بر اساس استاندارد JIS Z 2801:2000 بر علیه باکتری اشرشیاکلی -یکی از باکتری های عامل بیماری انسان- ارزیابی شد. پس از عملیات آستنیته کردن در دمای C° 1050 درون حمام نمک و کوئنچ در روغن، ریزساختار دوفازی مارتنزیت-فریت در تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی فولاد AISI 410s مشاهده شد. افزودن مس به این فولاد (AISI 410s-Cu) سبب حذف فریت و تشکیل ساختار کاملا مارتنزیتی می شود. ساختار مارتنزیتی دارای رسوبات غیرهمگن مس نیز هست که در دمای بالا و در مرز دانه های آستنیت اولیه تشکیل می شوند و وجود آنها برابر تعادل فازی FCC+(Cu) در دمای آستنیته توجیه می گردد. پیرسازی فولادهای آستنیته و کوئنچ شده در سه دمای 500، 600 و 700 (C°) و به مدت زمان ثابت یک ساعت درون حمام نمک انجام گرفت. نتایج نشان داد که پیرسازی در دمای C° 500 سبب افزایش سختی فولاد 410s به میزان 30 ویکرز شده ولی سختی فولاد AISI 410s-Cu به میزان 100 ویکرز افزایش می یابد. پیرسازی در دماهای 600 و 700 (C°) سبب کاهش سختی می شود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی عبوری و آنالیزهای شیمیایی دقیق، تشکیل رسوبات ریز غنی از مس در فولاد AISI 410s-Cu  پیرشده در دمای C°500  را نشان داد. این رسوبات علاوه بر رسوبات مس اولیه بوده و سبب افزایش سختی می شوند. پیرسازی در دماهای بالاتر سبب رشد رسوبات و تغییر مورفولوژی آنها شده و اثر استحکام بخشی آنها را کم می کند. نتایج آزمون پادمیکروبی نشان دهنده عدم خاصیت پادمیکروبی در فولاد AISI 410s و در مقابل آن خاصیت پادمیکروبی قوی در فولاد  AISI 410s-Cu در برابر باکتری اشرشیاکلی می باشد.

کلیدواژه ها

فولاد زنگ نزن, عملیات پیرسازی, رسوب, پادمیکروبی, یون مس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.