برآورد مقاومت فشاری و کششی سنگ های کربناته با استفاده از آزمایش بار نقطه‎ای و همبستگی آن ها با ارزش ضربه ای سنگدانه (مطالعه موردی: سنگ های کربناته جاده کرمانشاه- ایلام)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 13، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-13-25_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 943
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین قبادی

گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

حسن محسنی

گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

سجاد احمدی

گروه زمین شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

تعیین پارامترهای ژئوتکنیکی مورد نیاز در طراحی سازه های واقع در توده­سنگ یکی از مسائل عمده در زمین شناسی مهندسی، عمران و معدن است، مقاومت فشاری تک­محوری و مقاومت کششی از جمله این پارامترها هستند که به طور گسترده ای در طراحی سازه ها در توده سنگ استفاده می شوند. با توجه به این که آزمایش بار نقطه ای از یک سو هزینه و دشواری کمتری نسبت به آزمایش های مقاومت فشاری تک­محوری و کششی دارد و هم­چنین می تواند در محل پروژه و روی نمونه های با هندسه نامنظم نیز انجام شود، لذا می توان از آن به عنوان معیاری برای برآورد اولیه مهندسی در رابطه با مقاومت های کششی و فشاری سنگ ها استفاده نمود. در این پژوهش ارتباط میان این پارامترها با تحلیل های آماری بررسی شده و بهترین روابط تجربی برای آن­ها ارائه گردیده است. هم­چنین به علت گستردگی سنگ های کربناته در کشور و کاربرد آن­ها در پروژه های عمرانی مختلف، ارتباط مقاومت های فشاری تک­محوری، کششی و بار نقطه ای با ارزش ضربه ای سنگدانه که یکی از شاخص های بررسی کیفیت مصالح سنگی می باشد نیز مورد بررسی قرار گرفته است. در رگرسیون تک متغیره بالاترین ضریب تعیین به مقدار 897/0، مربوط به رابطه بین مقاومت فشاری تک­محوری با شاخص بار نقطه ای در حالت خشک و کمترین ضریب تعیین به مقدار 653/0، مربوط به رابطه بین مقاومت کششی برزیلی با ارزش ضربه ای سنگدانه در حالت خشک است، هم­چنین استفاده از رگرسیون چند متغیره منجر به تخمین بسیار بهتری از مقاومت فشاری تک­محوری شده است.

کلیدواژه ها

مقاومت فشاری تک محوری, مقاومت کششی برزیلی, شاخص بار نقطه ای, ارزش ضربه ای سنگدانه, سنگ کربناته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.