بررسی قابلیت جایگزینی سطح پوشش برفی حاصل از تصاویر ماهواره ایی بر عملکرد SWAT (مطالعه موردی: حوضه دوآب صمصامی)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: WRRC03_107
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 458
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین امانی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه هیدرولوژی و منابع آب، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

محمدرضا شریفی

استادیار گروه هیدرولوژی و منابع آب دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

امین خرمیان

دانش آموخته دکتری مدیریت منابع آب، دانشکده عمران، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

چکیده

شبیه سازی روانآب حاصل از ذوب برف دارای پیچیدگی خاصی میباشد. استفاده از شبیهسازهای نیمه توزیعی، می تواند منجر به افزایش دقت برآورد روانآب در حوضه های برفی شود. شبیه ساز SWAT به عنوان مدل نیمه توزیعی، قابلیت مناسبی در برآورد روانآب در حوضه های غیر برفی دارد. از طرفی، عدم کاربرد سطح پوشش برفی حاصل از سنجش از دور در شبیه ساز SWAT، علت احتمالی کاهش کارایی مدل مزبور در مناطق برفی است. از اینرو در پژوهش حاضر، به منظور بررسی قابلیت جایگزینی سطح پوشش برفی حاصل از تصاویر ماهوارهای با پوشش برف تخمینی بهکار رفته در SWAT، در حوضه آبریز برفی دوآب صمصامی، با داده های اقلیمی و هیدرومتری سالهای 93 تا 95 ، داده های پوشش برف، با تغییر در ساختار مدل SWAT، به صورت فایلی در خروجی مدل ذخیره گردید. ضریب نش-ساتکلیف و ضریب تبیین به عنوان معیارهای ارزیابی دقت مدل در برآورد رواناب خروجی حوضه در دوره واسنجی هردو 0,91 و در دوره اعتبارسنجی به ترتیب 0 ,81 و 0,88 به دست آمدند. پس از دوره واسنجی امکان مقایسه با داده های پوشش برف تصاویر ماهوارهای سنجنده مودیس، فراهم گردید. مقایسه سطح پوشش برفی تخمینی حاصل از مدل و نقشه های سطح پوشش برفی مودیس، حاکی از تفاوت قابل ملاحظه بین مقادیر سطح پوشش برفی حاصل از دو روش مزبور می باشد. از اینرو انتظار می رود، اعمال سطح پوشش برفی حاصل از تصاویر ماهوارهای، منجر به ارتقاء عملکرد مدل SWAT خواهد شد.

کلیدواژه ها

SWAT، دوآب صمصامی، پوشش برف، مودیس، ضریب نش-ساتکلیف، ضریب تبیین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.