تعیین سیلابدشت رودخانه اوجان چای بستان آباد در بازه های داخل شهری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: WRRC03_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 898
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شهبازی بیله سوار

کارشناس ارشد سازه های آبی، شرکت مهندسین مشاور آذربولاق تبریز

علی بایبوردی اقدم

کارشناس ارشد محیطزیست گرایش مدیریت در سوانح طبیعی، شرکت مهندسین مشاور آذربولاق تبریز

بهرام صاحبقرانی

کارشناس آبیاری و آبادانی، شرکت مهندسین مشاور آذربولاق تبریز

علی اطاعت

کارشناس ارشد عمران آب، شرکت مهندسین مشاور آذربولاق تبریز

چکیده

مدیریت نامناسب سیلاب در حوضه های آبریز شهری خسارات جانی و مالی فروانی ایجاد کرده و زندگی شهروندان را با تهدیدهای جدی روبرو میکند. توسعه تاسیسات شهری در بستر و حریم رودخانه های شهری بدون توجه به احتمال وقوع سیلابهای گسترده آتی ریسک بحران در جوامع شهری را بسیار بالا میبرد. هدف از این تحقیق پهنه بندی سیلاب در بازهای از رودخانه اوجان چای واقع در شهر بستان آباد به ازا سیلابهای با دوره های بازگشت مختلف و تعیین محدوده های پرخطر میباشد. به منظور مدلسازی و تعیین محدوده های طغیانی از مدل هیدرولیکی HEC-RAS به همراه الحاقیه HEC-GeoRAS و نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی ARC-GIS استفاده گردید. نتایج بدست آمده از مدلسازی هیدرولیکی رودخانه نشان داد که مقطع رودخانه اوجان چای در بازه مورد مطالعه در محدوده شهری توان عبور جریانهای سیلابی با دبی های با دوره بازگشت بالاتر از 25 سال را ندارد. برای جلوگیری از طغیان سیل به داخل محدوده شهری و پیشگیری از خطرات جانی و خسارات مالی احتمالی پنج اقدام اصلاحی به شرح ( 1 ترمیم دیواره های سیل بند کناری رودخانه، (2 افزایش ارتفاع دیواره های موجود، (3 احداث دیواره های جدید، (4 لایروبی و (5 رگلاژ سرتاسری مجرای رودخانه توصیه میشود.

کلیدواژه ها

مهندسی رودخانه، پهنه بندی سیلاب، HEC-RAS؛ GIS، اوجان چای، بستان آباد.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.