تحلیل رگرسیونی تبخیر- تعرق مرجع با استفاده از متغیرهای اقلیمی در شرایط آب و هوایی خرم آباد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
  • کد COI اختصاصی: WRRC03_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر سبزواری

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

علی حیدرنصرالهی

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

مجید شریفی پور

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

بابک شاهی نژاد

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

چکیده

در این پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیره، همبستگی مشخصه های اقلیمی نسبت به تبخیر-تعرق مرجع موردبررسی قرار گرفت و یک رابطه جهت پیشبینی آن با این مشخصه های اقلیمی ارائه شد. برای این منظور از اطلاعات روزانه بیشینه درجه حرارت (Tmax)، کمینه درجه حرارت (Tmin)، بیشینه رطوبت نسبی (RHmax)، کمینه رطوبت نسبی (RHmin)، ساعات آفتابی (Sun) و سرعت باد (WS) ایستگاه سینوپتیک خرم آباد مربوط به دوره زمانی 1371-1395 استفاده شد. نتایج نشان داد که همه متغیرها دارای رابطه خطی با تبخیر و تعرق مرجع بوده و شرایط لازم برای مدلسازی رگرسیون برقرار است. نتایج مدلسازی نشان داد که مدل با مقدار ضریب همبستگی چندگانه (0/976)، ضریب تعیین (0/952) و ضریب تعیین تصحیحشده مناسب (0/952)، دارای دقت قابل قبولی است. تجزیه واریانس رگرسیون نیز نشان داد به دلیل سطح معنیداری کمتر از 0/05، مدل معنیدار است و متغیرهای هواشناسی توانسته اند به طور معنیداری تغییرات تبخیر- تعرق مرجع را پیشبینی کنند. مقادیر ضرایب مدل حاکی از بیشترین تاثیر متغیر بهینه درجه حرارت با ضریب 0/604 بر تبخیر -تعرق گیاه مرجع بود و این متغیر پیشبینی کننده قویتری نسبت به بقیه متغیرهاست. دو متغیر بیشینه و کمینه رطوبت نسبی به دلیل دارا بودن ضرایب -0/186 و -0/038 دارای همبستگی منفی با تبخیر-تعرق مرجع بوده اند. با استفاده از نتایج این مطالعه میتوان از متغیرهای اقلیمی که بیشترین همبستگی را با تبخیر-تعرق مرجع دارند، میزان آن را محاسبه و از داده های ورودی کمتری استفاده کرد.

کلیدواژه ها

تبخیر و تعرق مرجع، رگرسیون چندمتغیره، فائو پنمن مانتیث، همبستگی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.