تحلیل منطقه ای منحنی تداوم جریان برای زیرحوضه های آبخیز فاقد آمار (مطالعه موردی: محدوده مطالعاتی فومنات، استان گیلان)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت منابع آب نواحی ساحلی
  • کد COI اختصاصی: NCCLWRM03_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 641
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی جعفری عاشورآبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رامین فضل اولی

دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

میثم عفتی

استادیار گروه مهندسی عمران )راه و ترابری(، دانشکده فنی، دانشگاه گیلان

علی جمالی

دانشیار گروه مهندسی مکانیک، دانشکده مکانیک، دانشگاه گیلان

چکیده

یکی از پارامترهای مهم در هیدرولوژی منحنی تداوم جریان (FDCs) میباشد. کوتاه بودن آمار ایستگاه ها و عدم وجود اطلاعات در حوضه های فاقد آمار چالشی اساسی در مسایل هیدرولوژی است. با هدف غلبه بر این چالش، این مطالعه در بیست و یک ایستگاه هیدرومتری مناسب در منطقه مطالعاتی فومنات انجام شد . سپس مقادیر دبیهای شاخص منحنی تداوم جریان Q10)، Q20، و... (Q95 در نظر گرفته شد. در ادامه، پس از شناسایی تاثیرگذارترین معیارها، بهترین روش خوشهبندی منطقه ای توسط دو شاخص دان و سیلهوت، بر اساس سه سناریو؛ پارمترهای موثر، دبیهای شاخص و مشترک (اجتماع دو سناریو)؛ با تعداد خوشه های متفاوت شناسایی شد. معادلات رگرسیونی بین مقادیر این دبیها با متغییرهای فیزیوگرافی، اقلیمی و کاربری اراضی به روش گام به گام بهدست آمد. برای ارزیابی مدل رگرسیونی بهدست آمده از آماره های رگرسیون استفاده شد . مقدار معیار نش- ساتکلیف این معادلات نیز محاسبه شد. نتایج نشان داد، که رویکرد تحلیل منطقه ای با تشخیص حوضه های آبخیز همگن با افزایش کارایی و کاهش خطای مدل روبهرو بود.

کلیدواژه ها

منحنی تداوم جریان، زیرحوضه های فاقد آمار، معادلات رگرسیونی، داده کاوی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.