آسیب شناسی و تحلیل روند تحقیقات در حوزه زکات و پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین همایش ملی آسیب‌شناسی پایان‌نامه‌ها و رساله‌های حوزه علوم انسانی-اسلامی
  • کد COI اختصاصی: CPTT01_063
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالمحمد کاشیان

استادیار گروه آموزشی اقتصاد، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اداری، دانشگاه سمنان.

چکیده

توجه به ایجاد نظام اسلامی یکی از مسائل مهم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بود که حوزه های متعددی از ساختارهای اجتماعی و اقتصادی را در بر میگرفت. درحالیکه این جریان در حوزه های متعددی ازجمله بانکداری، بیمه و بازارهای مالی با سرعت زیادی پیش میرفت، در حوزه نظام مالیاتهای اسلامی به دلایلی، تغییرات ملموسی به وقوع نپیوست. بااین وجود تحقیقات خصوصا پایان نامه های زیادی در زمینه مالیاتهای اسلامی و خصوصا زکات نوشته شد که هر یک به نوعی سعی در تسریع این روند اصلاحی داشتند. بعد از گذشت 40 سال از انقلاب اسلامی، آسیبشناسی و تحلیل روند تحقیقات شده در این زمینه و ارائه پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده دارای اهمیت زیادی است. این مقاله با تحلیل محتوای پایان نامه های حوزه مذکور، ضمن دسته بندی آنها به 4 کلانحوزه فقه زکات با محوریت نظریه تعمیم، تعمیم زکات نقدین به پولهای رایج، محاسبه ظرفیت بالقوه زکات و آثار آن در فقرزدایی و ایجاد ساختارهای یکپارچه در میان مالیاتهای متعارف و مالیاتهای اسلامی به تحلیل آنها پرداخته و پیشنهاداتی برای تحقیقاتی آتی ارائه میکند. نتایج حاصل از تحلیل محتوای پایان نامه های حوزه مذکور، لزوم بازخوانی فقهالزکات با نگاه فقه حکومتی و نظریه ولایت فقیه به منظور استنباط حکم تعمیم و چگونگی آن و لزوم جهتدهی تحقیقات بهسوی نظامسازی در حوزه زکات و دیگر مالیاتهای اسلامی و همگرایی آن با نظام مالیاتهای متعارف را یکی از خلاهای موجود و اولویت اصلی تحقیقات آینده مشخص میکند.

کلیدواژه ها

زکات، آسیب شناسی، فقه، خمس، نظام سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.