بررسی رابطه بین سرمایه فکری با عملکرد سازمانی کارکنان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: کنگره ملی تحقیقات بنیادین در مدیریت اقتصاد و حسابداری
  • کد COI اختصاصی: EMACONG01_171
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 587
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی جلالی نظری

دکتری مدیریت و مدیر امور مالی و سرمایه گذاری بانک سپه

علی اسماعیل زاده مقری

دانشیارگروه حسابداری دانشکده اقتصاد وحسابداری واحد اسلامشهر دانشگاه آزاداسلامی

نگار خسروی پور

استادیارگروه حسابداری دانشکده اقتصاد وحسابداری واحد تهران مرکزی دانشگاه آزاداسلامی تهران

علی رضائی

دکتری حسابداری و عضو بنیاد نخبگان و پژوهشگران

چکیده

در اقتصاد رقابتی امروز منابع ناملموس نقش مهمی در ارزش بازار شرکت ها دارند. به همین دلیل سازمان ها تلاش دارند از طریق مدیریت اثربخش سرمایه فکری عملکرد خود را بهبود دهند. هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه بین سرمایه فکری با عملکرد سازمانی کارکنان شعب بانک سپه شهر تهران می باشد. جامعه آماری، کارکنان شعب بانک سپه شهر تهران می باشند که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه به تعداد 329 نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، نمونه آماری انتخاب گردید. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی بوده و به لحاظ روش انجام، توصیفی- تبیینی می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از روش های آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون کولموگروف - اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه، تی مستقل (مقایسه میانگین دو جامعه) و تی تک نمونه ای بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که بین سرمایه انسانی با ضریب 0.622 ، سرمایه ساختاری با ضریب 0.458 وسرمایه مشتری با ضریب 0.404 با عملکرد کارکنان شعب بانک سپه شهر تهران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بین سرمایه فکری و عملکرد کارکنان رابطه معناداری وجود دارد و سرمایه فکری حدود 47 % از تغییرات عملکرد کارکنان را پیش بینی می کند. طبق این یافته ها، هر سه بعد سرمایه فکری (انسانی، ساختاری و مشتری) اثر مثبت و معناداری بر عملکرد کارکنان دارند و در این میان سرمایه انسانی با ضریب بتای 0.582 بیشترین تاثیر را دارا می باشد. یافته های حاصل از آزمون تی مستقل نشان داد که میانگین حاصله برای سرمایه فکری کارکنان زن 3 . 285 تقریبا برابر با میانگین سرمایه فکری کارکنان مرد 3.243 می باشد و اختلاف معناداری بین آنها وجود ندارد. همچنین میانگین بدست آمده برای عملکرد شغلی کارکنان زن 3.202 تقریبا برابر با میانگین عملکرد شغلی کارکنان مرد 3.155 می باشد و اختلاف معناداری بین آنها وجود ندارد. بعلاوه، براساس نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای ( Test-Value=4 ) مشخص گردید که در حال حاضر در جامعه مورد مطالعه وضعیت هر دو متغیر اصلی تحقیق یعنی سرمایه فکری با میانگین 3.264 و عملکرد کارکنان با میانگین 3.178 ، مطلوب نمی باشد.

کلیدواژه ها

سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه مشتری، عملکرد کارکنان، بانک سپه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.