شبیه سازی سیل و پیش بینی تغییرات آتی پهنای رودخانه با روش های ساده روندیابی، الگوهای هیدرولیکی صریح و ضمنی و مدل Mike11

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه علمی پژوهش در مهندسی عمران و معماری ایران، دوره: 3، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_RACEA-3-8_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 593
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامحسین اکبری

دانشیارگروه مهندسی عمران، دانشگاه بجنورد

عارف اشکانی

کارشناس ارشد عمران، مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی،دانشگاه سیستان و بلوچستان

مروین خوش الحان

دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشگاه بجنورد

چکیده

سیلاب علاوه بر خسارت های جانی، اثرات نامطلوب اقتصادی بسیار زیادی نیز به همراه دارد؛ از این رو ضرورت شناخت، مطالعه و توانایی کنترل رواناب و سیلاب های به وقوع پیوسته امری ضروری است که توسط عملیات روندیابی سیلاب امکان پذیر است. امروزه به واسطه گسترش روش های مختلف، یافتن مناسب ترین مدل روندیابی تغییرات ارتفاع موج جریان سیل بزرگترین چالش محسوب می شود. در مطالعه حاضر با انتخاب یک بازه از رودخانه کر به طول 39/2 کیلومتر به بررسی چندین مدل هیدرولوژیکی و هیدرولیکی روندیابی سیلاب شامل مدل های ماسکینگام، کانوکس، آتکین اصلاحی، موج سینماتیکی و مدل عددی موج دینامیکی به کمک نرم افزارهای MIKE11 و روش های عددی پرداخته شده است. همچنین در برآورد پارامترهای هر روش با توجه به نوع هیدرولوژیکی یا هیدرولیکی آن، از الگوهای مختلفی نظیر الگوی حداقل مربعات، ضریب همبستگی، الگوی ترسیمی، آنالیز رگرسیون، رگرسیون چند بخشی، اداره حفاظت خاک ایالات متحده، ضریب میانگین، شماهای عددی صریح و ضمنی بهره برده شده است و سپس با استفاده از معیارهای آماری، مقایسه ای بین نتایج روش های مختلف صورت گرفته است. در نهایت مدل موج دینامیکی ضمنی (با شبیه سازی در محیط Mike11) و مدل ماسکینگام با برآورد پارامترها به روش حداقل مربعات، به ترتیب به عنوان بهترین مدل هیدرولیکی و هیدرولوژیکی معرفی شدند

کلیدواژه ها

تخمین سیلاب ها، تعیین حریم رودخانه، روش های کامل و ساده، تغییرات ارتفاع موج جریان، مدل های عددی MIKE11

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.