بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و انتشار ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی در گونه های اسینتوباکتر جدا شده از بیمارستان شهید بهشتی کاشان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-12-4_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 536
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا خلت آبادی فراهانی

کارشناسی ارشد میکروب شناسی گروه میکروب شناسی و ایمنولوژی دانشگاه علوم پزشکی کاشان

رضوان منیری

دانشیار گروه میکروب شناسی و ایمنولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان

غلامرضا شجری

دانشیار گروه میکروب شناسی و ایمنولوژی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان

محمدحسین ناظم شیرازی

مسوول بخش مولکولی مرکز تشخیص سازمان دامپزشکی کشور

چکیده

سابقه و هدف: گونه های اسینتوباکتر کوکوباسیل پاتوژن های مهم فرصت طلب و مسیول عفونت های بیمارستانی متعددی می باشند. سویه های مقاوماسینتوباکتر مشکلات درمانی را در دنیا ایجاد نموده اند. مقاومت آنتی بیوتیکی گونه های اسینتوباکتر در ایران یک مشکل نوظهور است. هدف از این مطالعهتعیین حساسیت ضد میکروبی و ارزیابی وجود ژن های مقاومت درگونه های اسینتوباکتر جدا شده از نمونه های بالینی از بیمارستان آموزشی دانشگاه بود.مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی در بیمارستان شهید بهشتی کاشان بر روی 60 گونه اسینتوباکتر جدا شده از بیماران انجام پذیرفت. تست هایبیوشیمیایی استاندارد برای تعیین هویت در سطح گونه مورد استفاده قرار گرفت. حساسیت آنتی بیوتیکی 60 ایزوله بر طبق روش استاندارد و بر اساس معیارCLSI انجام پذیرفت. مقاومت به سه یا بیش از سه کلاس از آنتی بیوتیک ها مقاومت چند دارویی تعریف گردید. برای شناسایی و تکثیر ژن های مورد بررسی از روش PCR استفاده گردید. محصول PCR در ژل آگارز 2 درصد قرار داده شد و با اتیدیوم بروماید رنگ آمیزی و تحت اشعه UV عکس برداری شد. ازمارکر 100Bp برای شناسایی محصول PCR استفاده شد. نتایج: 48 ایزوله از اسینتوباکتر بمانی، 6 ایزوله اسینتوباکتر لوفی و 6 ایزوله از سایر گونه ای اسینتوباکتر از بیماران جدا گشت. گونه های اسینتوباکتر به ترتیب بیشترین مقاومت را به آمیکاسین، توبرامایسین، سفتازیدیم، سیپروفلوکساسین، پیپراسیلین/تازوباکتام، داکسی سیکلین، تریمتوپریم/سولفامتوکسازول، مینوسیکلین، لووفلوکساین، ایمی پنم و سولباکتام/ آمپی سیلین نشان دادند. مقاومت به چند آنتی بیوتیک 66/7 درصد بود. میزان شناسایی ژن های aadA1 ،OXA SET C ، ADC-7 ،aacC1, aphA6 و aadB به ترتیب 39 (65 درصد)، 38 (63/3 درصد)، 34 (56/7 درصد)، 32 (53/3 درصد)، 25 (41/7 درصد) و 2 (3/3 درصد) بود. نتیجه گیری: در این مطالعه Acinetobacter baumannii شایعترین گونه ایزوله شده از بیماران بود. گونه های اسینتوباکتر بیشترین مقاومت را نسبت به آمیکاسین، توبرامایسین و سفتازیدیم نشان دادند. آنالیز ژنتیکی وجود ژن های aacC1، aphA6 و ADC-7 را در اکثر سویه ها و همچنین نقش aphA6 را در بروز مقاومت به آمیکاسین، جنتامایسین، و کانامایسین نشان داد. ژن aacC1 در بروز مقاومت به جنتامایسین و Bla ADC مشتمل بر هفت ژن کد کننده بتا لاکتاماز (bla-ADC-1, bla-ADC-2, bla-ADC-3, bla-ADC-4, bla-ADC-5, bla-ADC-6, bla-ADC-7) دلالت دارند. گونه های باکتریایی جنس اسینتوباکتر خطر مهمی برای بیماران بستری محسوب میشوند زیرا به عنوان یکی از عوامل بروز عفونت های بیمارستانی با پتانسیل ایجاد مقاومت نسبت به بسیاری از آنتی بیوتیک ها مطرح می باشند.

کلیدواژه ها

گونه های اسینتوباکتر، مقاومت آنتی بیوتیکی، مقاومت چند دارویی ، ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.