نقش فناوری اطلاعات سلامت در حوزه بیماری های سرطان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی فناوری اطلاعات و ارتقا سلامت
  • کد COI اختصاصی: THPC02_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1067
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نجیبه محسنی معلم کلائی

کارشناس ارشد فناوری اطلاعات سلامت، مرکز روانپزشکی و سوختگی زارع، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

مریم احمدی

استاد گروه مدیریت اطلاعات بهداشتی، دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: سرطان بیماری است که در اثر تکثیر غیرعادی سلول ها ایجاد می شود و درمان آن یکی از مسائل چالش برانگیز دردهه اخیر بوده است. کلید اصلی و درمان موفقیت آمیز سرطان، تشخیص سریع و دقیق آن است. با توجه به کارکرد فناوری در حوزه سلامت انتظار می رود کاربرد آن در علوم پزشکی و سلامت به خصوص درزمینهٔ بیماری های صعب العلاج مانند انواع سرطان ها به سرعت گسترش یابد. پژوهش حاضر نیز باهدف تعیین نقش فناوری اطلاعات در حوزه بیماری های سرطان انجام شد.روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مروری است که جهت تدوین آن، پژوهشگران به جستجو در پایگاه های اطلاعاتی مختلف نظیر PubMed,SID,Google Scholar, Medline, Scopus و با استفاده از کلیدواژه های فناوری اطلاعات (Information Technology)، سرطان (cancer)، اطلاعات (Information) پرداختند و مطالعات مرتبط از سال 1995 تا 2017 استخراج گردید. درمجموع 40 مقاله جستجو شد و پس از بررسی کیفیت مقالات برای نگارش مطالعه حاضر استفاده گردید.یافته ها: پس از بررسی عنوان و خلاصه مقالات درنهایت 20 مقاله وارد مطالعه شد. شناخت تاثیرات بالقوه فناوری اطلاعات در ابعاد مختلف سلامت، از دستاوردهای نظام سلامت مبتنی بر فناوری اطلاعات در ارتقای سطح سلامت جامعه هست. ازجمله روش های نوظهور و استفاده از فناوری در مدیریت و درمان سرطان، درمان روش درمانی نوری- حرارتی، طراحی حداقل مجموعه داده های ضروری در مدیریت اطلاعات سرطان، توسعه فناوری نانو، سامانه های هوشمند، ابزارهای توسعه یافته در حوزه پزشکی، پزشکی از راه دور، غربالگری سرطان از راه دور، مشاوره از راه دور است. همچنین برخی از تاثیرات استفاده از فناوری اطلاعات سلامت عبارت اند از پشتیبانی از تصمیم گیری آگاهانه تر و ارتقاء کیفیت ارائه مراقبت، تسهیل تشخیص های سریع و دقیق، دسترسی سریع تر و گسترده تر به سابقه پزشکی بیمار است.نتیجه گیری: ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات به درون صنعت پزشکی اتفاق خجسته ای است و می تواند پیشرفت ها و دستاوردهای قابل توجهی را نیز به بار آورد. ورود فناوری اطلاعات و ارتباطات نبایستی به گونه ای باشد که بر مشکلات موجود در این حوزه بیفزاید.

کلیدواژه ها

فناوری اطلاعات، سرطان، اطلاعات، اثرگذاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.