نقش هوش مصنوعی در پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی فناوری اطلاعات و ارتقا سلامت
  • کد COI اختصاصی: THPC02_105
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5318
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب کهزادی

کارشناسی ارشد انفورماتیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

زهرا کهزادی

دانشجوی دکترای مدیریت اطلاعات سلامت کاشان، دانشکده پیراپزشکی،علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.

سیدعباس محمودی

کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر، گروه فنی مهندسی، دانشگاه آزاد واحد یزد، یزد، ایران.

چکیده

مقدمه: سرطان بیماری است که در اثر رشد کنترل نشده و تکثیر غیرعادی سلول ها ایجاد می شود و ابتلا به آن سالیانه تعداد زیادی را به کام مرگ می کشاند. ازاین رو پیشگیری، تشخیص و درمان آن یکی از مسائل چالش برانگیز در دهه اخیر بوده است. اگرچه امروزه به برکت توسعه فناوری های نوین، بسیاری از سلول های سرطانی در مراحل اولیه از طریق آزمایش خون و یا تصویربرداری های پیشرفته تشخیص داده می شوند. اما در این میان هوش مصنوعی می تواند نقش مهم تری را ایفا کرده و با تفسیر صحیح و علمی تصاویر پزشکی و همچنین آزمایش های گرفته شده از بیمار جزئیات بسیاری مهمی را کشف کرده و در اختیار پزشکان قرار دهد. با در پیش گرفتن چنین شیوه ای بسیاری از تومورهای سرطانی به موقع تشخیص داده شده و بسیاری از بیماران درمان شده و عمری طولانی خواهند داشت.روش کار : این مطالعه از نوع کتابخانه ای است و به بررسی سیستماتیک مقالات علمی مبتنی بر کار آزمایی بالینی تصادفی کنترل شده که طی سال های 2018-2000 میلادی در مجلات معتبر به چاپ رسیده می پردازد. بدین منظور پایگاه های اطلاعاتی Shcolar Google، Scopus، Science Direct، PubMed، Iranmedex به زبان فارسی و انگلیسی جستجو گردید و مطالعاتی انتخاب شده و موردبررسی قرار گرفت.یافته ها: درمجموع 40 مطالعه با معیارهای جست جو مطابقت داشتند که شمار این مطالعات در طی سال های 2000تا 2018 افزایش یافته است. از 30 مطالعه ای که تاثیر هوش مصنوعی را در افزایش تشخیص سرطان موردبررسی قرار داده اند، 23مطالعه(76%) باعث تشخیص به موقع و زودهنگام سرطان شده بودند. 8 مورد(20%) پیشگیری بررسی شد که در همه موارد هوش مصنوعی موثر بود، 9 مطالعه(22%) درمان به کمک هوش مصنوعی را موردبررسی قرار داده بودند که از این تعداد 7مورد(77%)موثر واقع شدند. نتیجه گیری: هوش مصنوعی قادر است به منظور شناسایی اولیه و درمان انواع سرطان، نمودارهایی علمی از داده ها و اطلاعات موجود را طراحی کرده و با اندازه گیری صحیح تغییرات در بدن بیمار وجود و یا گسترش توده های سرطانی را تشخیص دهد و جان بسیاری از بیماران را نجات دهد.

کلیدواژه ها

هوش مصنوعی، سرطان، فن آوری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.