بررسی کاربرد شبکه اجتماعی توییتر در مدیریت سرطان سینه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی فناوری اطلاعات و ارتقا سلامت
  • کد COI اختصاصی: THPC02_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 418
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا فردوسی

استادیار، انفورماتیک پزشکی، گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

محمد دهقانی

دانشجو دکتری مدیریت اطلاعات سلامت، گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.

چکیده

مقدمه: امروزه سرطان سینه به عنوان یکی از کشنده ترین سرطان های شناخته شده است که افزایش سواد سلامت در این حیطه و تشخیص به موقع می تواند باعث کاهش مرگ ومیر آن گردد. یکی از ابزارهای مهم در این زمینه شبکه های اجتماعی می باشند لذا در این مطالعه نقش شبکه اجتماعی توییتر در این زمینه موردبررسی قرارگرفته است.روش کار: این مطالعه به روش مروری در سال 1396 انجام گردید. جامعه موردمطالعه مقالات مرتبط استفاده از توییتر در مورد سرطان سینه بود. برای جستجوی مقالات انگلیسی کلیدواژه های Cancer, neoplasm, social net work ,bereast با استفاده عملگرهای AND, OR در پایگاهpubmed, web of science, scopus بدون محدودیت زمانی جستجو شد. در ادامه مطالعه به روش PRISMA مطالعات بررسی و مقالات انتخاب شده توسط دو پژوهشگر با ابزار مناسب JBI موردبررسی قرار گرفت و داده های مرتبط استخراج گردید.یافته ها: از بین 696 مقاله جستجو شده درنهایت هفت مقاله وارد مطالعه شدند..مطالعات در بازه زمانی 2013 تا 2017 میلادی شده در کشور آمریکا انجام شده بودند. پس از تحلیل نتایج، مطالعات به دودسته کلی تقسیم شدند.دسته اول مطالعاتی که موضوع اطلاع رسانی توسط توییتر را موردبررسی قرار می دادند در این مطالعات میزان استاندارد ، مطابقت با متون علمی، زمان ارسال، میزان مشاهده و بازپخش این پیام ها (تویت) موردبررسی قرار می گرفت. گروه دوم مطالعات به بررسی واکنش های مخاطبین و اثربخشی این پیام ها می پرداخت. در این مطالعات به منظور تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار طراحی شده استخراج می شد و از تحلیل شبکه اجتماعی و داده کاوی استفاده می گردید و همچنین در دو مطالعه از روش های کیفی و تحلیل محتوی توییت ها استفاده شده بود.نتیجه گیری: بر اساس یافته های مطالعه پیام ها قبل از ارسال در شبکه های اجتماعی باید توسط موسسات مرتبط استاندارد شوند. مطالعات نشان داد موج توییت ها از ا تا 31 اکتبر که هفته اطلاع رسانی در مورد سرطان سینه بیشتر بوده و اثربخشی بیشتری داشته است. تویتر افراد مشهور نسبت به سازمان های دولتی اثربخش تر و میزان باز بخش بیشتری دارد.

کلیدواژه ها

شبکه اجتماعی، سرطان سینه، رفتار اطلاع یابی، توییتر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.