بررسی کارایی تعدادی از نمکهای آلی و معدنی در کنترل بیماری فوزاریومی پوسیدگی خشک سیب زمینی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نخستین کنگره بیماری شناسی گیاهی ایران
  • کد COI اختصاصی: PPC01_058
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 395
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی مرادزاده اسکندری

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

ندا فریدون نژاد

دانش آموخته رشته گیاهپزشکی

چکیده

بیماری پوسیدگی خشک غده سیب زمینی با عامل Fusarium solani یکی از مهمترین بیماریهای بعد از برداشت این محصول در ایران است. در این پژوهش تاثیر ترکیبات آلی و معدنی استات آلومینیوم، کلرید آلومینیوم، کلرید کلسیم، کلرید پتاسیم، استات سدیم، بیکربنات سدیم، کربنات سدیم، متا بیسولفات سدیم، سیترات سدیم و تری سدیم فسفات بر رشد قارچ F. solani عامل بیماری پوسیدگی خشک سیب زمینی مورد ارزیابی قرار گرفت. در بخش دوم این تحقیق تاثیر این ترکیبات در رابطه با ممانعت از این بیماری روی غده های رقم آگریا مایهزنی شده با عامل مذکور و تیمارشده با نمکهای مورد آزمایش، بررسی شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد و برای هر ترکیب سه غلظت 0/005، 0/05 و 0/5 مولار در مرحله بررسی ممانعت از رشد قارچ و سه غلظت 0/02، 0/2 و 0/5 مولار در مرحله بررسی ممانعت از توسعه بیماری در نظر گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که کلیه نمکهای مورد آزمایش در مقایسه با شاهد سبب کاهش رشد قارچ F. solani میشوند ولی فقط ترکیبات کلریدآلومینیوم، استات آلومینیوم، متا بی سولفیت سدیم، بیکربنات سدیم و سیترات سدیم با غلظت 0/05 مولار به میزان 80-100 درصد سبب بازدارندگی از رشد قارچ عامل بیماری شدند. همچنین نتایج آزمایشهای ممانعت از توسعه بیماری نشان داد که ترکیبات کلریدآلومینیوم، استات آلومینیوم، بیکربنات سدیم و سیترات سدیم با غلظت 0/2 مولار توانستند بهطور معنیداری در مقایسه با شاهد، سبب ممانعت از توسعه بیماری پوسیدگی خشک روی غده سیب زمینی رقم آگریا شوند. بهطورکلی نتایج این تحقیق نشان میدهد که از نمکهای کلریدآلومینیوم، استات آلومینیوم، بی کربنات سدیم و سیترات سدیم میتوان جهت کنترل بیماری پوسیدگی خشک فوزاریومی غده های سیب زمینی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.