بررسی آزمایشگاهی هیدرولیک جریان در 3 مدل سرریز فیوزگیت (WLH، خطی و خطی با نیمرخ مایل) با افزایش شیب کانال

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه هیدرولیک، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHYDAN-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زکیه غلامی

دانش آموخته کارشناسی ارشد سازه های آبی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

رامین فضل اولی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

فیوزگیت یکی از انواع سرریزها است که با توجه به نمای از بالا، به دو مدل تاج مستقیم و تاج کنگره ای تقسیم می شود. فیوزگیت های تاج کنگره ای با افزایش طول تاج، ظرفیت تخلیه و ذخیره آب در مخزن، می تواند در زمان سیلابی با کاهش ارتفاع آب بالای سازه، از آب گرفتگی زمین های بالادست جلوگیری کند که شامل سه نوع: دریچه باریک با بار کم (NLH)، دریچه عریض با بار کم (WLH) و دریچه عریض با بار زیاد (WHH) است. در این تحقیق، به بررسی آزمایشگاهی تاثیر افزایش شیب کانال بر روند ضریب دبی در 3 مدل فیوزگیت WLH، خطی و خطی با نیمرخ مایل پرداخته شد. این مدل ها از جنس پلکسی گلاس با ارتفاع جام 7/16 سانتی متر می باشد. آزمایش ها در کانال آزمایشگاهی شیب پذیر به طول 12 متر، عرض 5/0 متر و ارتفاع 8/0 متر انجام شد. نتایج نشان داد که ضریب دبی سرریز فیوزگیت به پارامتر h/H بستگی دارد. در فیوزگیت کنگره ای با افزایش دبی، ضریب دبی به صورت سهمی کاهش می یابد و در فیوزگیت های با تاج مستقیم، ضریب دبی به صورت خطی در شیب های مختلف حالت افزایشی، تقریبا ثابت و کاهشی دارد. در هر 3 مدل با افزایش شیب، عمق آب پایین دست سرریز کم و مقدار ضریب دبی افزوده می شود. مقایسه مدل ها نشان داد که در یک h/H ثابت، سرریز خطی با نیمرخ مایل ضریب دبی بالاتری دارد و بیشترین حجم آب را در مخزن ذخیره می کند. هم چنین مشخص شد، در یک دبی ثابت مدل WLH از ارتفاع آب بالادست پایین تری برخوردار است. در نهایت، معادله ضریب دبی فیوزگیت های کنگره ای و مستقیم به ترتیب به صورت توانی و خطی استخراج شد که پارامترهای آماری محاسبه شده حاکی از دقت بالای معادلات است.

کلیدواژه ها

سرریز, شیب, ضریب دبی, فیوزگیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.