بررسی تاثیر محیط کشت، نوع و غلظت منبع کربنی بر پرآوری پایه گیزیلا 6

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های میوه کاری، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RIP-3-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 454
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا اقبالی شره جینی

دانش آموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی و ژنتیک ملکولی محصولات باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

علیرضا فرخزاد

هیات علمی گروه علوم باغبانی دانشگاه ارومیه

بهمن حسینی

دانشیارگروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

چکیده با توجه به مشکلات ناشی از کاشت پایه­های بذری و غیریکنواخت در باغ­های درختان میوه هسته­دار، استفاده از پایه­های یکنواخت و سازگار با این درختان امری ضروری است. تکنیک کشت بافت یکی از روش­های مهم و مفید برای ازدیاد این نوع پایه­ها می­باشد. به منظور دست­یابی به محیط کشت، نوع و غلظت قند مناسب برای پرآوری پایه گیزیلا 6 در شرایط درون شیشه­ای، پژوهش حاضر در قالب دو آزمایش جداگانه انجام گرفت. در آزمایش اول، اثر چهار محیط کشت MS، VS، QL و NN در قالب طرح آماری کاملا تصادفی و در آزمایش دوم، نوع قند (ساکارز، گلوکز، فروکتوز و سوربیتول) و غلظت قند (15، 30 و 45 گرم بر لیتر) به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی در 5 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. صفات طول و تعداد شاخساره به ازای هر ریزنمونه، تعداد گره، تعداد برگ، وزن تر و خشک ریزنمونه­ها و طول میانگره مورد بررسی قرار گرفت. براساس نتایج، بیشترین طول شاخساره در محیط کشت MS و کمترین طول و تعداد شاخساره در محیط کشت NN مشاهده شد. برای اکثر صفات، کمترین مقدار در قند سوربیتول (تمامی غلظت­ها) مشاهده شد. بیشترین طول شاخساره در غلظت 15 گرم بر لیتر فروکتوز و بیشترین تعداد شاخساره در تیمار گلوگز 45 گرم در لیتر مشاهده شد. براساس نتایج این پژوهش مشخص شد که محیط کشت MS با منبع کربنی ساکارز یا گلوگز در غلظت 30 گرم در لیتر مناسب­ترین محیط کشت برای پرآوری پایه گیزیلا 6 می­باشد.

کلیدواژه ها

ازدیاد درون شیشه ای, ریزنمونه, کربوهیدرات, محیط کشت MS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.