تحلیل خطر لرزه ای با مدل گوتنبرگ-ریشتر و پواسون، رسم نقشه b-value و محاسبه مقادیر DBE&MCE، در استان خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه زمین ساخت، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TECT-1-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 572
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی الرضا سعیدنژاد

کارشناسی ارشد ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، ایران

سوفیا کشاورزی پورتفتی

کارشناسی ارشد ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

برای انجام این مقاله پژوهشی ابتدا به مطالعه و آنالیز تکتونیکی و زمین­شناسی استان خراسان­رضوی به عنوان مقدمات امر پرداخته­ایم که منتج به رسم نقشه لرزه زمین­ساخت استان شده است . سپس تحلیل خطر لرزه­ای استان و محاسبه مقادیر و معیارهای مربوطه را با دو روش گوتنبرگ-ریشتر و پواسونانجام داده ایم.پدیده زلزله، هم از نظر بزرگا و هم از نظر زمان وقوع آن یک فرآیند تصادفی است. بنابراین به منظور تجزیه و تحلیل بانک داده ای و پیش بینی وضعیت آینده استان از نظر زلزله­خیزی، لازم است پس از دسته­بندی و مرتب نمودن داده ها، تابع توزیع مناسب برای محاسبه بزرگای زلزله و همچنین برای تخمین زمان وقوع آن و یا تابع توزیعی که هم شامل محاسبهبزرگا و هم زمان وقوع زلزله باشد، انتخاب شود. در این زمینه دو مدل گوتمبرگ-ریشتر و پواسون از مشهورترین و پرکاربردترین مدل ها هستند که در این مقاله نیز به عنوان مبنا به کار رفته­اند.داده های زلزله های استاندر بازه ای 112 ساله (2015-1903) از پایگاه­های معتبر داخلی و خارجی جمع­آوری گردیده­اندکه شامل بزرگی، طول و عرض جغرافیاییرومرکزی، زمان وقوع و عمق زلزله ها هستند. پس از ادغام زلزله ها، حذف زلزله های تکراری و پس لرزه ها و همچنین هم مقیاس کردن این بانک داده­ای،  در این مقاله مورد استفاده قرار گرفته اند. نتایج حاصل به صورت نمودارهای درصد احتمال وقوع و دوره بازگشت زلزله های مختلف، در متن مقاله نشان داده ­شده­است. برای رسم نقشه های b-value، ابتدا استان را با نقشه­های 1:250000 سازمان زمین شناسی کشوری پوشش داده و چشمه­های لرزه­زا در هر چهارگوش مشخص شده اند. این چشمه ها را می­توان با تطابق رومرکز زلزله های استان برروی نقشه گسل­های منطقه مشخص کرد.در مرحله بعد، با­توجه به پراکندگی زلزله­ها در چهارگوش­های ذکرشده، میزان پارامترهای لرزه ای (a-value & b-value)را در هرچهارگوش از طریق رابطه گوتمبرگ-ریشتر تعیین می­کنیم.سپس نقشه توزیع b-value در استان را براساس میانگین مقدار آن در چهارگوش های زمین شناسی مرتبط رسم می­کنیم. در ادامه، همان­طور که می­دانیم به منظور تامین پایداری سازه­ها در مقابل زمین­لرزه­های احتمالی، معمولا دو مقدار بزرگا، زمین لرزه مبنای طرح (DBE)و حداکثر زمین لرزه قابل انتظار (MCE)، ملاک محاسبات قرار می­گیرند که محاسبه این مقادیر با توجه به روابط مربوطه انجام شده­است. لازم به ذکر است که با توجه به زلزه­خیز بودن استان و قرارگیری آن به عنوان اولین مقصد زیارتی و سیاحتی کشور، این پژوهش با هدف ایجاد نگاهی جامع و کامل از وضعیت لرزه­خیزی و تکتونیکی استان انجام شده تا منبعی مناسب برای استفاده متخصصان و محققان بحث زلزله و مدیران بحران استان در امر پیشگیری و کاهش بلایا و مخاطرات زمین­لرزه قرارگیرد.

کلیدواژه ها

خراسان رضوی, b-value, گوتنبرگ- ریشتر, پواسون, زلزله مبنای طرح, حداکثر زمین لرزه قابل انتظار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.