تاثیر ویتیلیگو بر کیفیت زندگی زنان در کشورهای جهان سوم: مرور سیستماتیک

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,590

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AMSMED20_252

تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1398

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: ویتیلیگو یک اختلال پیگمانتاسیون پوست غیر واگیر است که اثرات سوء بسیاری بر کیفیت زندگی بیماران خصوصا زنان دارد. تاکنون مروری سیستماتیک در این زمینه انجام نشده است مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر این بیماری بر کیفیت زندگی زنان در کشورهای جهان سوم انجام شد. روش جستجو: جستجو در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی Pubmed ، Scopus و Cochrane Library با استفاده از کلید واژه های Vitiligo، quality of life، QOL، adult، female و ترکیبات آنها در title/abstract و در پایگاه های اطلاعاتی داخلی SID و magiran با استفاده از کلید واژه های ویتیلیگو، لک و پیس، پیسی، برص،کیفیت زندگی و ترکیب آنها با عملگر و بدون محدودیت زمانی چاپ مقالات تا April 2019 انجام شد. بررسی موقعیت مکانی تمامی مقالات و یافتن مطالعاتی که در کشورهای جهان سوم انجام شده، صورت گرفت. معیارهای ورود به مطالعه شامل نزدیکی جغرافیایی و داشتن مولفه های مشترک فرهنگی-اجتماعی بود، از نظر محدودیت زبانی مقالاتی که به زبان فارسی یا انگلیسی بودند انتخاب شدند و در نهایت 41 مطالعه منتخب در کشورهای ایران، هند، عربستان و ترکیه مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها: تمامی مطالعات کاهش کیفیت زندگی را در ابعاد مختلف روحی-روانی و اجتماعی بیماران تائید کردند و اختلافی بین آنها مشاهده نشد .کاهش کیفیت زندگی زنان مبتلا در این کشورها به طور معناداری بیشتر از مردان بود به دلیل ارزش گذاری ظاهری زنان در این کشورها. دختران مجرد مبتلا شانس ازدواج خود را از دست دادند و زندگی اکثر زنان متاهل منجر به طلاق شد. در زنان ایرانی گرفتار ویتیلیگو خطر ابتلا به مشکلات روحی-روانی بیشتر بود به دلیل قانون خاصی که در این رابطه وجود دارد: طبق قانون اساسی در صورت ابتلای زوجه به بیماری برص، شوهر حق فسخ قانونی نکاح را دارد که این امر بار روانی و استرسی بیشتری را بر زنان اعمال می کند. نتیجه گیری: کیفیت زندگی زنان در کشورهای جهان سوم به دلیل اعتقادات فرهنگی، خرافات، ادراکات مردم و عوامل دیگر بسیار پایین است بنابراین توجه به حمایت بیشتر از این بیماران ضروری به نظر می رسد.

نویسندگان

فرنیا قنبرویسی

دانشجوی داروسازی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

امیر کیانی

دانشیار گروه داروشناسی-سم شناسی و خدمات دارویی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.