میزان سلامت روان شناختی نوجوانان و عوامل دموگرافیک مرتبط با آن در شهرستان شاهرود در1397

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: بیستمین کنگره پ‍ژوهشی سالیانه دانشجویان علوم پزشکی کشور
  • کد COI اختصاصی: AMSMED20_180
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره در مامایی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران

سیدعباس موسوی

دانشیار، گروه روانپزشکی، مرکز تحقیقات روانپزشکی و رفتاری، موسسه اعتیاد، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری ، ایران

افسانه کرامت

دانشیار، مرکز تحقیقات مطالعات باروری و سلامت زنان، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران

شهربانو گلی

استادیار، گروه آمار زیستی، مرکز تحقیقات علوم رفتاری و اجتماعی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران

چکیده

زمینه و هدف: نوجوانی یکی از مهم ترین دوران تکاملی هر فرد به شمار میرود. ویژگی های منحصر به فردی نظیر رشد و تکامل جسمی، روانی و اجتماعی این دوران نیازمند توجه بیش از پیش میباشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان سلامت روان شناختی نوجوانان و عوامل مرتبط با آن در شهرستان شاهرود مورد بررسی قرار گرفته است. مواد و روش ها: این پژوهش با کد اخلاق IR.SHMU.REC.1396.144 و شماره ثبت کارآزمایی بالینی IRCT20180209038675N1 که به روش سرشماری و مقطعی بود، تمام دانش آموزان دختر دبیرستان های دوره اول شهرستان شاهرود وارد مطالعه شدند. ابزار سنجش شامل دو پرسشنامه مشخصات دموگرافیک مانند سن، سن و تحصیلات پدر ومادر، سن بلوغ جنسی و... و پرسشنامه معتبر و روا و پایا سنجش سلامت روانشناختی (SCL-25) بود. نتایج توسط نرم افزار SPSS v16 و با آزمون های آماری خی دو و تی مستقل مورد آنالیز قرار گرفت. آلفا 0/05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد. یافته ها: 334 نوجوان وارد مطالعه شدند. میانگین نمره سلامت روان شناختی 50/74 16/19 بود که نشان دهنده متوسط بودن سطح سلامت روانشناختی میباشد. 8/9 نوجوانان مشکوک به اختلال روانی شمرده شدند. بین میزان سلامت روانشناختی با سطح سواد پدر و مادر ارتباط معکوس و معناداری دیده شد(به ترتیب P=0.012و R=-0.2 و P=0.018 و . R=-0.1) همچنین بین بین نمره SCL و طلاق یا فوت والدین نیز ارتباط مثبت و معناداری دیده شد (P=0.001و R=0.1). بین میانگین نمره سلامت روان با سن نوجوان، سن والدین، سن رسیدن به بلوغ جنسی،تعداد خواهر و برادر و میزان درآمد خانواده ارتباط معنی داری دیده نشد (P> 0.05).نتیجه گیری: با توجه به میانگین بالای نمرات سلامت روان در نوجوانان، به نظر میرسد باید اقدامات پیشگیرانه و حمایتی برای نوجوانان در مدارس نظیر مشاوره سلامت روان انجام شود. اجرای برنامه های تدوین شده آموزش بهداشت روان نیز میتواند کمک کننده باشد .

کلیدواژه ها

نوجوان، سلامت روانشناختی، بهداشت روان، شاهرود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.