تاثیر عوامل اقلیمی بر افزایش عیار چغندرقند در سال 1386 در ایران، مطالعه موردی: حوزه کارخانهقند چناران
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: دوفصلنامه چغندرقند، دوره: 27، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_JRSB-27-1_008
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 780
نویسندگان
دانشجوی کارشناسیارشد هواشناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات -
دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
دانشیار دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات- تهران
مربی پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
چکیده
بهمنظور بررسی علل افزایش چشمگیر میانگین عیارقند چغندرقند تولیدی کشور در سال 1386 و ارتباط آن با پارامترهای اقلیمی، حوزههای چغندرکاری کارخانهقند چناران انتخاب شد. علت این انتخاب نزدیکی به ایستگاه هواشناسی سینوپتیک گلمکان و آمار مطمئن هواشناسی و همچنین دسترسی به آمار و اطلاعات دقیق مربوط به بهرهبرداری کارخانهقند مذکور بود. مهمترین پارامترهای اقلیمی موثر بر عیارقند چغندرقند (دما، بارش، رطوبت نسبی، ساعت آفتابی و سرعت باد) و تغییرات آنها در سال 1386 در مقایسه با سالهای قبل مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه رگرسیونی بر روی عدد نهائی عیارقند چغندرقند این کارخانه طی سالهای 1380 تا 1386 بهعنوان متغیر وابسته و پارامترهای اقلیمی ماهانه بهعنوان متغیر مستقل انجام شد. همچنین اثر پارامترهای اقلیمی بر تغییرات میزان افت و عیار چغندرقند طی دوره بهرهبرداری بررسی گردید. اطلاعات روزانه تغییرات افت و عیار چغندرقند در سال 1386 بر پارامترهای اقلیمی منطقه برازش داده شد و ضرایب همبستگی خطی محاسبه گردید. با استفاده از روش گام به گام پیشرونده مهمترین پارامتر از بین عوامل موثر بر عیار و افت چغندرقند تعیین شد. نتایج نشان داد که از بین متغییرهای اقلیمی، مهمترین عامل موثر بر عیار چغندرقند در هر سال دمای کمینه در مردادماه (معادل ماه اوت) میباشد. از لحاظ تاثیر عوامل اقلیمی بر تغییرات افت و عیار چغندرقند طی دوره برداشت و تحویل چغندرقند، نتایج نشان داد که تعداد روزهای با دمای چهار درجه سانتیگراد زیر صفر و کمتر از آن (یخبندان) و رطوبت نسبی بهترتیب بیشترین همبستگی را با میزان افت و عیار چغندرقند در سال 1386 داشتهاند. بنابراین، توجه به پارامترهای اقلیمی مخصوصا کمینه دما در مردادماه و در صورت گرم شدن شدید هوا آبیاری مناسب و بهموقع ممکن است در افزایش عیار چغندرقند تاثیر قابلتوجهی داشته باشد. برنامهریزی صحیح برداشت و تحویل چغندرقند طی فصل پاییز با توجه به پیشبینیهای هواشناسی میتواند در کاهش افت و ضایعات چغندرقند و افزایش عیار آن نقش مهمی داشته باشد.کلیدواژه ها
بارش, چغندرقند, دمای بیشینه, دمای کمینه, دامنه دما, رطوبت نسبی, ساعت آفتابی, سرعت باد, عیارقنداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.