اقتصاد شهری غزنه در دوره حکومت غوریان (569 تا 612 ه.ق)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشنامه تمدن ایرانی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KJICR-1-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1175
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا دریکوندی

دانشکده ادبیات و علوم انسانی ،دانشگاه شیراز، گروه تاریخ، شیراز، ایران

صالح پرگاری

گروه آموزشی تاریخ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

در دوره حاکمیت غزنویان بر غزنه (351 – 569 ق) این شهر از وضعیت اقتصادی مناسبی برخوردار بود. مداخلات و تهاجماتی که در اواخر عصر غزنوی بدان شده بود موجب شد که غزنه به عنوان شهری جنگ­زده با بنیان­های اقتصادی ضعیف به قلمرو غوریان ضمیمه شود. با این حال در دوره غوریان نیز در بسیاری از مولفه­ها همچنان به حیات اقتصادی خود ادامه ­داد.  در نوشتار حاضر تلاش شده است تا با استفاده از شیوه توصیفی – تحلیلی مبتنی بر متون کتابخانه­ای وضعیت اقتصادی غزنه در دوره غوریان تبیین شود. یافته­ها حاکی از این واقعیت است که اگرچه غزنه به عنوان شهری با پایه­های اقتصادی ضعیف به قلمرو غوریان ضمیمه شد، حاکمیت کوتاه­مدت این دودمان بر غزنه که توام با منازعات سیاسی - نظامی داخلی و خارجی بود، به همراه ذهنیت منفی سلاطین غوری نسبت به غزنه، این شهر نه تنها نتوانست رونق گذشته­اش را بازیابد، بلکه در اکثر مولفه­های اقتصادی پسرفت بیشتری نیز کرد.

کلیدواژه ها

غزنه, اقتصاد, غوریان, غنائم هند, تجارت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.