ارزیابی خصوصیات پوشش گیاهی به منظور بهره برداری پایدار از مراتع
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
- کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS02_173
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 669
نویسندگان
استادیار گروه مهندسی طبیعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
دانش آموخته رشته مهندسی طبیعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
دانش آموخته رشته مهندسی طبیعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
دانش آموخته رشته مهندسی طبیعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی
چکیده
ارزیابی تغییرات پوشش تاجی، ترکیب گیاهی، میزان تولید، ظرفیت، وضعیت و گرایش مراتع در طی سال های مختلف از موارد مهم برای برنامه ریز و اعمال مدیریت صحیح و بهره برداری پایدار از مراتع است. حوزه آبخیز شهید مدرس که در شرق شهرستان باوی و در فاصله 5 کیلومتری شهر ملاثانی و 41/8 کیلومتری اهواز واقع شده، یکی از حوزه های استان پهناور خوزستان است که در بخش هایی از آن تخریب منابع طبیعی که یکی از سرمایه های ملی است صورت گرفته و این روند همچنان ادامه دارد. به منظور احیاء و توسعه مراتع این حوزه، مطالعاتی به منظور شناسایی خصوصیات پوشش گیاهی، وضعیت و گرایش مراتع آن با هدف ارائه راه حل های معقول در راستای بهره برداری اصولی و پایدار از مراتع آن برنامه ریزی گردید. به این منظور خصوصیات پوشش گیاهی (درصد پوشش، ترکیب، تولید، ظرفیت چرایی، وضعیت و گرایش مرتع) درون پلات هایی با ابعاد 1*1 متر به تعداد 10 عدد در تیپ های مشخص شده و در منطقه معرف با استفاده از روش تصادفی منظم اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که حضور گیاهان کلاس یک در مراتع این حوزه بسیار ناچیز بوده ضمن اینکه اکثر ترکیب گیاهی به گیاهان یکساله و با خاک لخت و بدون پوشش اختصاص یافته است. همچنین در فصولی که گیاهان یکساله حضور ندارند، مشکلات فرسایشی زیادی وجود دارد که منجر به از بین رفتن منابع خاک و آب می شود. از آنجائیکه با توجه به حضور کم گیاهان مرغوب، امکان بازگشت آنها از روش های طبیعی مانند قرق وجود ندارد، لزوم استفاده از روش های مرتعکاری با گونه های مرغوب و چند ساله برای مراتع این حوزه پیشنهاد می شود تا ضمن حفاظت بیشتر از خاک به رفع مشکل کمبود علوفه در مراتع حوزه کمک کند. ضمن اینکه می توان با رعایت تعداد مجاز دام و رعایت زمان صحیح ورود دام به مرتع به بهبود پوشش گیاهی در مراتع این حوزه کمک شایان توجهی کرد.کلیدواژه ها
وضعیت مرتع، پوشش گیاهی، بهره برداری پایدار، حوزه شهید مدرسمقالات مرتبط جدید
- مدیریت پسماندهای پتروشیمی در ایران
- جایگاه معماری سبز در چشم انداز شهرهای تاب آور
- کاربرد برنامه ریزی همکارانه در سوانح طبیعی (مطالعه موردی امداد و نجات وشبکه های دسترسی شهری در زمان وقوع زلزله)
- وضعیت کیفی هوای کلان شهر تهران بر اساس شاخص AQI طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲
- مانور ابزاری مناسب برای فرآیند یادگیری و پاسخی موثرجهت کاهش خسارات ناشی از شرایط اضطراری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.