ارزیابی تغییرات کاربری اراضی و پوشش زمین با استفاده از تکنیک های سنجش از راه دور و GIS (مطالعه موردی: شهرستان اهواز)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS02_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 852
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمداله جاویده

کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

کاظم رنگزن

دانشیار، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

مصطفی کابلی زاده

استادیار، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

شاهین محمدی

کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

سطح زمین به دلیل فعالیت های اقتصادی- اجتماعی و پدیده های طبیعی در معرض تغییرات سریع کاربری اراضی و پوشش زمین قرار می گیرد. تحقیق حاضر با هدف بررسی روند تغییرات کاربری اراضی و پوشش زمین در یک دوره 21 ساله در شهرستان اهواز صورت گرفته است. بدین منظور از تصاویر ماهواره ای لندست 5 در سال 1377، لندست 7 در سال 1387 و لندست 8 در سال 1398 استفاده شده است. پس انجام تصحیحات لازم، از شاخص NDVI برای شناسایی پوشش گیاهی و از شاخص NDSI برای شناسایی اراضی شور استفاده شد. به منظور شناسایی و تهیه نقشه کاربری های منطقه مطالعاتی مشتمل بر (پهنه آبی، ساخته شده، کشاورزی، بایرف اراضی شور و تپه ماسه) از روش طبقه بندی نظارت شده ماشین بردار پشتیبان (SVM) استفاده شد. سپس برای ارزیابی دقت طبقه بندی صورت گرفته، دقت کل و ضریب کاپا برای هریک از نقشه های طبقه بندی شده محاسبه گردید؛ که نقش تولید شده سال 1377 با دقت کلی 96% و ضریب کاپای 95% و نقشه تولید شده 1387 با دقت کلی 95% و ضریب کاپای 93% و نقشه تولید شده 1398 با دقت کلی 94% به دست آمد. سپس برای محاسبه تغییرات در کاربری های پهنه مورد بررسی در سه دوره فوق از مدل LCM بهره گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین تغییرات در طی سه دوره ی مورد مطالعه را اراضی پهنه آبی داشته است که این حجم تغییر در طی این سه دوره 47/54 کیلومتر مربع کاهش را نشان می دهد. از سوی دیگر، شدت افزایش مساحت در طی دوره 1377 تا 1398 در اراضی ساخته شده رخ داده است که حدود 130/05 کیلومتر مربع بوده است.

کلیدواژه ها

مدل تغییرات سطح زمین، ماشین بردار پشتیبان، لندست، اهواز

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.