بررسی روند تغییرات دما و بارش در ایستگاه سینوپتیک کوهرنگ (دوره آماری 1986 تا 2015)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS02_124
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 647
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زریر سعیدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد تغییرات اقلیمی، دانشگاه پیام نور اصفهان و عضو هیئت علمی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری

هوشمند عطایی

دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مجید جاوری

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

دما و بارش از مهمترین عناصر اقلیمی هستند که بدون شناخت و آگاهی از وضعیت و پیامد آنها، امکان اجرای طرح های توسعه ای در یک منطقه وجود ندارد. در این پروژه تغییرات بارش و دما طی یک دوره 30 ساله در ا یستگاه سینوپتیک کوهرنگ به کمک روش ها و آزمون های آماری تجزیه و تحلیل گردید. متغیرهای اقلیمی دما و بارش از سال 1986 تا 2015 از اداره کل هواشناسی چهارمحال و بختیاری تهیه شد. سنجش نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف انجام گردید. تحلیل روند به کمک آزمون آماری من- کندال و به وسیله نرم افزار XLSTAT2015 انجام گرفت. نتایج نشان داد که میزان بارش در ایستگاه کوهرنگ طی سال های مورد مطالعه فاقد روند بوده است، در حالی که روند تغییرات دمایی در این ایستگاه از نظر آماری معنی دار بوده است. به طور کلی روند تغییرات دما (میانگین، حداکثر و حداقل) سالیانه، فصل های زمستان، بهار و تابستان در این ایستگاه از نوع افزایشی بوده است. در بین فصل ها کمترین تغییرات دمایی مربوط به فصل پاییز و بیشترین تغییرات در فصل زمستان مشاهده گردید. روند افزایشی دما به ویژه در فصل زمستان علاوه بر کاهش میزان بارش جامد (برف)، سرعت ذوب شدن برف ها را نیز افزایش داده که از یک طرف سیلابی شدن رودخانه ها در اوایل بهار و از طرف دیگر کاهش ذخایر آبی و میزان رواناب رودخانه های کارون و زاینده رود را در فصل های تابستان و پاییز در پی خواهد داشت.

کلیدواژه ها

روند، دما، بارش، کوهرنگ، من کندال

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.